Sănătatea, "vedeta" ordonanţei privind salarizarea bugetarilor

Mult aşteptatul proiect de lege al salarizării bugetarilor va avea ca prioritate rezolvarea dezechilibrelor din domeniul Sănătăţii, pentru a se reda încrederea pacienţilor şi cetăţenilor în sistemul medical, a anunţat Cioloş.
Loredana Diacu
18.05.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
18.05.2016

Noul proiectul privind salarizarea bugetarilor îşi propune corectarea unor disfuncţionalităţi din sistem, accentul fiind pus pe domeniul Sănătăţii, a anunţat marţi premierul Cioloş, vorbind despre mult aşteptata ordonanţă, relatează B1 TV.

„Am făcut o ordine de prioritate, asta nu înseamnă că celelalte sectoare nu sunt prioritate. Suntem conştienţi că e şi Educaţia foarte importantă, dar cred că e important să discutăm despre ce putem să facem, nu despre ce nu putem să facem. Nu poate Guvernul Cioloş, în câteva luni, cu limitele bugetare pe care le are, să corecteze toate problemele din sistem”, a precizat Cioloş, în contextul in care, după discuţiile cu Guvernul, sindicatele din sănătate s-au arătat foarte nemulţumite de această ordonanţă, anunţând că iau în calcul inclusiv ideea de a declanşa proteste.

Cioloş a mai declarat că, dacă nu se începe cu reforme în domeniile în care sunt aşteptări foarte mari din partea societăţii, se va continua cu aceeaşi abordare de măriri de câte 10 sau 20% pentru toţi la fel, ceea ce ar păstra inechităţile şi dezechilibrele perpetuate de ani de zile.

"Vrem să venim cu un domeniu pe care vrem să ni-l asumăm, nu doar pe partea de salarizare, ci şi alte modificări în sistem care să îi redea credibilitatea şi care să îi crească performanţa. E vorba de sistemul de Sănătate. Propunerea de salarizare face parte dintr-un tot mai amplu care va include nu doar partea de salarizare, ci şi aşteptări pe care le vom avea din partea sistemului de Sănătate. Acesta va fi mandatul cu care va fi instalat în zilele viitoare noul ministru al Sănătăţii, acela de a continua un proces de schimbare în sistemul de Sănătate care să îi redea încrederea pacienţilor, a cetăţenilor prin mai multă claritate şi transparenţă, prin mai multă performanţă în management, printr-o gesitionare a fondurilor mai eficientă”, a adăugat Cioloş.

Nu în ultimul rând, premierul a mai anunţat că, pentru moment, va fi introdus un sistem de bonusuri acordate în funcţie de performanţă, însă numai în Sănătate şi Educaţie, căci atât permit resursele la acest moment.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă va intra în dezbatere publică, după finalizarea dezbaterilor urmând să fie adoptat prin OUG.

În ceea ce priveşte Educaţia, domeniul în care, reamintim, sindicaliştii s-au aratăt profund nemulţumiti de ceea ce prevede ordonanţa pentru ei, aceasta va rămâne, momentan doar cu bonusurile de performanţă, ministrul Muncii a explicat ieri că "nu poţi să construieşti două sectoare prioritare pe un context de inechităţi transversale pe tot sistemul bugetar."

"Aş vrea să reţinem cu toţii următorul aspect: cei de la Educaţie nu doar că nu pierd nimic, ci câştigă la nivel de unitate rezolvarea aceloraşi disfuncţionalităţi şi unde pot să-şi demonstreze la nivel de unitate capacitatea de reformă. Atâta timp cât ei nu pierd nimic, cât anul trecut au avut o creştere salarială de 26,78%, şi care a fost aplicată pe toată grila cap-coadă, nu pe principiul de distribuţie, nesugerând că salariile sunt suficiente în sistemul respectiv, vorbim totuşi despre un procent de 26,78%", a declarat marţi Dragoş Pîslaru, citat de Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor