Sănătatea, prioritatea numărul unu a Guvernului. Dacian Cioloş: "O să modificăm legislaţia, dacă va fi cazul"

A doua zi după ce a declarat sectorul de sănătate prioritatea numărul unu a Guvernului, premierul Dacian Cioloş a anunţat formarea unui grup de lucru menit să-l ajute să înţeleagă mai bine ce este de făcut în acest domeniu.
Andrei Pricopie
06.05.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
06.05.2016

Hotărât să opereze schimbări semnificative în sectorul sănătăţii până îşi termină mandatul, premierul Dacian Cioloş a anunţat vineri că săptămâna viitoare se va înfiinţa un grup de lucru format din oameni care cunosc bine sistemul pentru a-i oferi o imagine cât mai clară a ceea ce se poate face în domeniu.

"Am intenţia chiar de săptămâna viitoare să-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, alţii din afara sistemului pentru a avea o înţelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în şase luni şi voi face lucrul ăsta. Pe mine mă interesează să găsim soluţii la problema care s-a iscat, să clarificăm de fapt lucrurile acolo, legat de aceşti dezinfectanţi. Trebuie să facem acest lucru respectând legislaţia şi v-am spus - nu mă mulţumeşte legislaţia, pentru că de multe ori nu ne lasă să facem lucrurile până la capăt.

O să modificăm legislaţia, dacă va fi cazul. V-am dat exemplu cu acest institut de cercetare care ar putea să facă testări în România şi care nu e acreditat. O să facem acea acreditare rapid, dar până atunci facem oricum testele. Avem probleme şi legat de responsabilitatea şi responsabilizarea managerilor de spitale, legat de deciziile pe care le iau. Am cerut ministerului măsuri pe termen scurt, am trimis şi Corpul meu de control pentru a clarifica mai rapid lucrurile şi pentru a putea lua decizii cât mai repede", a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

Întrebat dacă ia în calcul demiterea ministrului Sănătăţii în contextul scandalului dezinfectanţilor diluaţi din spitale, şeful Executivului a răspuns că nu exclude nicio măsură în acest caz.

"Nu exclud nicio măsură, dar în momentul de faţă nu cred că schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice. Dacă va fi cazul şi când va fi cazul, aşa cum am demonstrat şi până acum, voi lua orice măsură, dar acum mă interesează să găsim soluţii la problemele care sunt acolo şi să putem scoate la lumină alte probleme care eventual se pot isca.

Pentru că, vă daţi seama, cum poţi să schimbi, să faci o reformă într-un sistem când la fiecare lună, aproape la fiecare lună, mai apare câte o criză, mai apare câte un scandal? Înţeleg foarte bine îngrijorările oamenilor. Pe de altă parte, trebuie să ne aşezăm ca să putem lua deciziile şi vreau să îi asigur pe toţi că n-o să ascund nimic, că n-o să neglijez nimic, că nu privesc cu superficialitate această problemă", a replicat Dacian Cioloş.

Premierul a adăugat că aceasta este "a treia situaţie de criză" de când are mandatul. "Sunt lucruri care vin din spate. Sunt lucruri care arată disfuncţionalităţi în sistemul de sănătate. (...) Cred că în ultimii şase ani sau şapte ani am avut cel puţin, cred, 10 miniştri care s-au succedat. E clar că în astfel de situaţii nu ai cum să faci reformă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor