Guvernul Cioloş vrea să oprească vânzarea pământului către străini

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, face demersuri ca cetăţenii străinii să nu mai poată cumpăra uşor terenuri agricole în ţara noastră.
Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.
Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole urmează a fi modificată astfel încât străini să nu mai poată achiziţiona aşa de uşor suprafeţe agricole în România, a anunţat duminică ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, există presiuni din partea fermierilor români pentru modificarea legii, după ce suprafeţe foarte mari de terenuri agricole au devenit proprietatea unor companii străine.

"Vom introduce filtre care să asigure că nu ajunge oricum şi la oricine. E clar că sunt vizate persoanele care nu au cetăţenie română. Este o presiune foarte mare din partea producătorilor români, care consideră că vânzarea a condus la înstrăinarea terenurilor şi producătorii români nu mai au ce să lucreze", a subliniat Achim Irimescu.

Decizia a fost luată în urma unei discuţii cu premierul Dacian Cioloş, iar specialiştii ministerului au termen două săptămâni pentru a finaliza un nou proiect de act normativ care să fie apoi lansat în dezbatere publică.

Amintim că premierul Dacian Cioloş a primit în urmă cu ceva vreme, de la reprezentanţi ai mai multor ONG-uri, o scrisoare prin care i se cere să ia urgent măsuri de reglementare strictă a tranzacţiilor cu terenuri, care să aibă ca efect sprijinirea agricultorilor români şi a micilor gospodării şi protejarea interesului naţional.

"S-a tot vorbit de vânzarea pământului la străini. Vreau să vă spun un mesaj foarte clar: nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale", a declarat premierul Dacian Cioloş, la prezentarea programului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne