Salată sau ceai - păpădia este un remediu excelent!
alte articole
În timp ce mulţi văd păpădia doar ca pe o buruiană nedorită, naturiştii o consideră o plantă valoroasă atât ca aliment, cât şi ca medicament. Frunzele de păpădie sunt utilizate pentru a adăuga aromă la salate, sandvişuri, şi ceaiuri. Rădăcinile sunt folosite în unii înlocuitori de cafea, iar florile sunt folosite pentru a face vin sau dulceaţă.
În mod tradiţional, rădăcinile şi frunzele de păpădie, sub formă de infuzie, sunt utilizate pentru a trata probleme hepatice, boli de rinichi, reţinerea apei în corp, sau probleme de stomac. Decoctul sau sucul din rădăcini este folosit pentru tratarea varicelor, a eczemelor şi altor boli de piele.
În medicina tradiţională chineză, păpădia e folosită pentru a trata probleme de stomac, apendicită şi probleme la sân, cum ar fi inflamaţia sau a lipsa fluxului de lapte. În Europa, era utilizată pentru scăderea febrei, furuncule, probleme oculare, diabet zaharat şi diaree. Fiind foarte bogată în fibre vegetale, păpădia împiedică asimilarea nedorită a zahărului.
În zilele noastre, rădăcinile sunt utilizate în principal ca stimulent al poftei de mâncare, iar frunzele de păpădie pentru problemele de ficat şi vezică biliară sau ca diuretic pentru a ajuta organismul să scape de excesul de lichid. Păpădia este de asemenea folosită în combaterea anemiei, asteniei şi oboselii.
Păpădia este o sursă bogată de vitamine A, complexul B, C, şi D, proteine, glucide, tanin, acid cafeic, sterol colină, precum şi minerale, cum ar fi fier, potasiu şi zinc.
Când şi cum este indicată folosirea acestei plante?
Decoct pentru scăderea colesterolului
Se fierb timp de 3 minute, 15 g de frunze şi 15 g de rădăcini într-un litru de apă. Cu cinci minute înaintea meselor principale, se bea câte o cană din lichidul strecurat.
Tulburări ale ficatului
Într-un litru de apă, se fierb timp de 30 de minute, 25 g de frunze şi 25 g de rădăcini.
Se bea câte o ceaşcă, înaintea celor trei mese.
Anorexie, constipaţie
Se pun 20 g de frunze şi 20 g de rădăcini într-un litru de apă. Se lasă la macerat 24 de ore după care se strecoară.
Se bea câte o ceaşcă înainte de fiecare masă.
Pentru diabetici
Ceai de păpădie
Se pune peste noapte 1 linguriţa (cu vârf) de rădăcini într-un litru de apă rece. A doua zi se dă în fiert, până ajunge să clocotească, apoi se lasă să se răcească puţin şi se filtrează. Ceaiul se bea, înghiţitură cu înghiţitură, la o oră înainte şi o oră după micul dejun.
Tulpini de păpădie
Se mănâncă zilnic (mestecând bine) 5-10 tulpini crude, spălate.
Ceai pentru acnee, celulită
Se fierb 25 g de frunze şi 25 g de rădăcini într-un litru de apă. Se lasă să fiarbă cinci minute. Se bea câte o ceaşcă înaintea celor trei mese.
Sirop de păpădie
- Flori de păpădie
- Apă de izvor sau plată
- Zahăr
- Lămâie
Cantităţile variază în funcţie de câte flori culegi. Se pun cam 80-100 de flori de păpădie într-un litru de apă rece. Se pune la foc mic până începe să fiarbă, se lasă să dea câteva clocote bune, după care se ia oala de pe foc şi se lasă să stea peste noapte.
A doua zi, lichidul se strecoară printr-o sită, având grijă că florile să se stoarcă bine. La un litru de suc, se adaugă un kg de zahăr tos, si sucul de la o jumătate de lămâie. Oala se pune din nou la fiert la foc mic, fără capac, şi se fierbe până când siropul devine vâscos. Este un sirop absolut delicios.