Lacune descoperite in ipoteza colesterolului
In Anglia, intre19-25 septembrie a fost Saptamana Colesterolului. Cu aceasta ocazie, au fost istorisite o serie de povesti despre pericolele colesterolului si despre cum ar trebui sa fim mai constienti de nivelurile colesterolului si sa devenim preocupati atunci cand nivelurile sunt ridicate.
Cu siguranta, acest lucru va ajuta la imbogatirea companiilor farmaceutice si alimentare care vand solutii pentru colesterolul ridicat. Haideti sa analizam pentru un moment premisele fundamentale pe care se bazeaza ipoteza colesterolului:
- Colesterolul cauzeaza boli de inima.
- Reducerea nivelurilor de colesterol scade riscul pentru boli de inima.
De fapt, studiile arata ca adoptarea unor masuri dietetice pentru a reduce colesterolul nu aduce beneficii ample sanatatii si nu salveaza vieti. De asemenea, avem medicamente care reduc colesterolul si care nu par sa imbunatateasca sanatatea. Aceasta inseamna ca cea de-a doua presupunere de mai sus se afla pe un teren cam subtire. Dar cum ramane cu prima presupunere?
Ideea ca colesterolul este un factor de risc pentru bolile de inima este repetata deseori si cu voce tare. Totusi, exista cel putin unele dovezi care arata ca acest lucru nu este chiar atat de sigur.
A fost publicat un studiu recent in Jurnalul pentru Ateroscleroza, in 22 august. In Anglia, peste 82.000 de adulti au fost monitorizati in medie peste 8 ani de zile. In acest interval a fost evaluata relatia dintre riscul pentru atac cerebral si boli de inima si o serie de indicatori ai sanatatii si factorilor tipici modului de viata.
Unii dintre factorii asociati cu un risc crescut pentru atac cerebral si boli de inima au fost fumatul, presiunea ridicata a sangelui, diabeturi si nivelurile scazute de activitate fizica.
Dar cum ramane cu colesterolul? Tinand cont de toate discutiile despre pericolele acestei substante, te-ai astepta ca acesta sa fie asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, corect? Gresit.
- Nivelurile totale ridicate de colesterol NU au fost asociate cu un risc ridicat de deces cauzat de o boala de inima.
- Nivelurile totale ridicate de colesterol au fost de fapt asociate cu un risc REDUS de deces cauzat de un atac cerebral.
Autorii acestui studiu au concluzionat urmatoarele:
“Pe baza descoperirilor noastre, dovezile existente au aratat in general faptul ca colesterolul este un factor de risc mai puternic mai degraba pentru evenimente coronare decat pentru atacuri cerebrale, in timp ce presiunea ridicata a sangelui este un indicator mai bun pentru atacul cerebral. Noi am demonstrat o asociere inversa intre colesterolul total si riscul pentru atac cerebral, rezultat corespunzator cu activitatea anterioara, in special in relatie cu accidentul vascular cerebral hemoragic fatal (unul dintre tipurile de atacuri cerebrale).”
Se pare ca ceea ce autorii nu pot sa spuna direct este faptul ca studiul lor a descoperit ca nivelurile mai ridicate de colesterol nu sunt un factor de risc pentru bolile de inima, desi ei recunosc faptul ca nivelurile mai ridicate de colesterol sunt asociate cu risc mai redus pentru atac cerebral.
Dar apoi ei adauga: “Totusi, terapia de reducere a lipidelor prin folosirea statinelor a aratat ca reduce cazurile de aparitie atat a atacului cerebral trombotic cat si a bolilor coronare”.
Se pare ca ceea ce doresc sa sugereze autorii studiului este faptul ca noi ar trebui sa analizam descoperirile lor deoarece reducerea colesterolului cu statine reduce riscul pentru atac cerebral si boli de inima, asadar colesterolul trebuie sa fi cauzat pana la urma aceste conditii.
Dar in ceea ce priveste statinele, ele nu reduc doar colesterolul ci au si o gama de efecte care ar putea reduce riscul pentru boli cardiovasculare, incluzand proprietati antiinflamatorii si de subtiere a sangelului.
Uitati ce cred eu ca este o evaluare mai logica si cinstita a descoperirilor studiului lor:
- Nivelurile mai ridicate de colesterol nu au fost asociate cu boli de inima si au fost asociate cu un risc redus pentru atac cerebral.
- Statinele reduc riscul pentru atac cerebral si boli de inima.
- Orice beneficiu al statinelor in aceasta privinta nu poate fi datorat proprietatilor lor de reducere a colesterolului.
Nu asteptati prea multe in ce priveste acest tip de evaluare cinstita din partea mediului stiintific in viitorul apropiat. Din anumite motive, unii par sa fie inclinati sa distorsioneze informatiile si sa depuna eforturi pentru a mentine in picioare ipoteza colesterolului.
Dr. John Briffa este un medic si autor cu sediul la Londra, care este interesat de nutritie si medicina naturista. Site-ul sau este www.DrBriffa.com