Studiu: Numărul deceselor provocate de consumul de alcool este în creştere

(Photo Illustration by Mario Tama / Getty Images)

Numărul deceselor premature provocate de consumul exagerat de alcool a devenit mult mai ridicat în ultimii ani, mai ales în rândul persoanelor de vârstă mijlocie, notează Reuters.

Pe lângă problemele comportamentale cauzate, consumul de alcool contribuie la producerea unui număr mare de accidente rutiere mortale, sau a altor accidente cauzatoare de moarte. Totuşi, cele mai des întâlnite cauze ale deceselor provocate de consumul ridicat de alcool sunt bolile de ficat şi afecţiuni ale creierului, conform unui studiu organizat de Pan American Health Organization.

Studiul efectuat în statele continentului american a dovedit că „există dovezi care leagă direct consumul de alcool de sănătatea populaţiei din acele regiuni”, conform unuia dintre autorii studiului, doctorul Vilma Pinheiro Gawryszewski din partea Pan American Health Organization.

În numai 16 ţări de pe continentul american, numărul deceselor provocate de alcool se ridică la aproape 80.000 pe an, adică 1,4% din numărul total al deceselor din acel an. Cercetătorii au exclus cazurile de deces provocate de accidentele rutiere şi alte situaţii în care alcoolul ar fi putut fi un factor decisiv.

Printre celelalte probleme identificate pe care alcoolul le poate provoca sunt bolile de inimă, afecţiunile gastrice, problemele cauzate fetuşilor şi nu în ultimul rând, intoxicaţiile cu alcool.

Conform doctorului Maristela Monteiro, numărul deceselor prezentat în statistică reprezintă numai o mică parte din cifra totală, multe dintre acestea fiind greu de corelat cu consumul de alcool

În general, 84% dintre persoanele decedate din cauza alcoolului sunt bărbaţi dar această proporţie diferă de la ţară la ţară. În majoritatea ţărilor americane, cei mai afectaţi de această problemă sunt persoanele de peste 50 de ani. O altă situaţie observată este că tinerii care consumă alcool au fost sursa unui număr mare de accidentele rutiere, acte de violenţă sau accidente cauzatoare de moarte.

În ciuda cifrelor tulburătoare oferite de aceste statistici ele pot oferi o imagine fidelă a impactului pe care consumul de alcool îl are în viaţa unei persoane.