S-a născut o nouă alianţă electorală. Macovei şi Iohannis merg împreună spre Cotroceni

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

După ce la începutul săptămânii, prezidenţiabilul PSD Victor Ponta se alia cu Vadim Tudor, Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Meleşcanu, astăzi a venit rândul contracandidatului său de la ACL, Klaus Iohannis să încheie o nouă alianţă şi încă una importantă. Pe lângă susţinera maghiarilor de la PCM şi PPMT, în echipa Iohannis-preşedinte a intrat, oficial, şi prezidenţiabilul independent Monica Macovei.

"Mă bucur că domnul Iohannis a declarat că acceptă Acordul pentru salvarea statului de drept şi a democraţiei în România pe care i l-am propus ieri. Aştept cu interes şi semnătura domnului Iohannis pe cele 10 principii şi proiecte pe care oamenii, prin votul lor, mi le-au cerut să le promovez şi să le susţin. Eu îl voi vota pe domnul Iohannis. Marele pericol pentru România, în acest moment, este Victor Ponta", a anunţat joi Monica Macovei.

La rândul lui, Klaus Iohannis, a declart joi la Cluj, în cadrul unei conferinţe de presă, că este încântat de propunerea înaintată de Monica Macovei, potrivit căreia, dacă semnează un acord pentru salvarea statului de drept şi a democraţiei în România, compus din 10 "cerinţe minimale" privind "chestiuni de principii" asumate de votanţii săi, va primi susţinerea acesteia în turul doi al cursei pentru Cotroceni.

"Am luat act, recunosc, cu bucurie, de afirmaţiile doamnei Monica Macovei prin care spune că doreşte să mă sprijine în situaţia în care eu îmi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros să reafirm că toate aceste lucruri se găsesc în programul meu prezidenţial şi unele dintre ele au fost reafirmate chiar astăzi de mine: independenţa justiţiei, statul de drept, faptul că nu voi graţia corupţi. Cred că prin asta am dat un răspuns rezonabil doamnei Macovei. Pot să reconfirm, cu mare plăcere, aceste lucruri şi într-un document scris. Sunt aceleaşi lucruri pe care mi le doresc şi eu pentru România, pentru o societate dreaptă", a declarat Klaus Iohannis.

Până în prezent, Iohannis are promisă susţinerea Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), a Partidului Civic Maghiar (PCM) şi a Monicăi Macovei. În termeni de procente, prezidenţiabilul PPMT Szolt Silaghi a obţinut 0,56% din voturile românilor, în timp ce Monica Macovei a fost votată de 4,44%.

În schimb, Ponta şi-a asigurat susţinerea lui Tăriceanu, clasat pe locul trei cu 5,36%, a liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor - 3,68%, precum şi a lui Teodor Meleşcanu - 1,09%.

Să nu uităm că Victor Ponta avea deja cu puţin peste 10 procente mai mult decât Iohannis (40,44 % - 30,37%).

Mai rămâne electoratul PMP (5,20%), PPDD (4,03) şi UDMR (3,47%), care nu au decis oficial în ce direcţie vor merge. Desigur că mai sunt şi candidaţii independenţi clasaţi la coada clasamentului care le pot recomanda alegătorilor lor să susţină un candidat sau altul.

Trebuie reamintit că peste 48% din români nu au ieşit din case să voteze la turul 1. Parte din aceştia s-ar putea mobiliza la turul doi, putând influenţa decisiv rezultatele. Şi românii din diaspora, a căror orientare este, în genere de dreapta vor avea un cuvânt greu de spus. Este de aştepat ca aceştia, revoltaţi de faptul că dreptul de a vota le-a fost sabotat de autorităţi la primul tur de scrutin se vor prezenta masiv la urne în turul doi şi vor vota cu Iohannis. Aşa că "partida" Iohannis - Ponta este departe de a se fi jucat.