Băsescu, aşteptat să-şi termine mandatul. Niţu vorbeşte despre redeschiderea dosarului "Flota"

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a vorbit joi, la mai puţin de două luni până când Traian Băsescu îşi pierde imunitatea prezidenţială, despre o posibilă redeschidere a dosarului "Flota", dosar vechi de 20 de ani în care şeful statului ocupă un rol central.
Andrei Pricopie
06.11.2014

alte articole

Tiberiu Niţu, Procuror General al României (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.11.2014

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a vorbit joi, la mai puţin de două luni până când Traian Băsescu îşi pierde imunitatea prezidenţială, despre o posibilă redeschidere a dosarului "Flota", dosar vechi de 20 de ani în care şeful statului ocupă un rol central.

"Noi, procurorii, ne exercităm atribuţiile aşa cum sunt ele prevăzute de lege şi nu suntem influenţaţi de final de mandat, început de mandat. (...) Cu siguranţă, această împrejurare va fi avută în vedere şi intuiesc că vor fi numeroase persoane care vor face fel şi fel de solicitări, probabil", a precizat Tiberiu Niţu, înainte de şedinţa de plen a CSM, potrivit Mediafax.

Tiberiu Niţu, fost coleg şi apropiat al premierului Victor Ponta, a dat asigurări că aceste analize vor fi făcute în baza probelor şi pe baza dispoziţiilor Codului de procedură penală.

Dosarul Flota

În dosarul "Flota" s-a vizat stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni comise de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991-august 2000.

O primă expertiză dispusă de procurorii anticorupţie a relevat că, prin înstrăinarea a 16 nave din cele 89 de nave ale companiei Petromin Constanţa, inculpaţii din dosar ar fi păgubit statul român cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro).

Procurorii DNA au separat ulterior faptele lui Traian Băsescu - fost ministru al Transporturilor, ales preşedinte în decembrie 2004 - de ceilalţi inculpaţi, motivându-se că şeful statului beneficiază de imunitate.

Potrivit rechizitoriului întocmit în 2004, au fost inculpate 80 de persoane, printre care şi Traian Băsescu, însă în urma unei expertize efectuate în 2007, 79 de inculpaţi au fost scoşi de sub urmărire penală. Singurul care a rămas a fost Traian Băsescu, funcţia de preşedinte conferindu-i imunitate absolută în faţa oricărei proceduri penale, chiar şi a uneia favorabile.

Expertiza respectivă a arătat că, de fapt, nu s-a înregistrat niciun prejudiciu pentru partea română, fapt de care preşedintele s-a folosit în declaraţiile sale publice pentru a le răspunde celor care l-au învinovăţit, de-a lungul timpului, de vânzarea Flotei.

Traian Băsescu: Cazurile "Casa din Mihăileanu" şi "Flota" sunt închise

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declara în decembrie 2013 că dosarele în care este implicat Traian Băsescu vor fi investigate după alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2014.

Cu siguranţă, această împrejurare va fi avută în vedere şi intuiesc că vor fi numeroase persoane care vor face fel şi fel de solicitări

"Vor fi investigate de colegii care le au în lucru. Până în acel moment nu se poate efectua urmărirea penală pentru că există acea imunitate pentru preşedintele României. În dosarul "Flota'', faţă de celelalte persoane s-a dat o soluţie, care a fost atacată la Înalta Curte sau la instanţa de judecată. A fost respinsă şi a rămas soluţia de netrimitere în judecată definitivă. În momentul în care în aceste dosare se va putea lucra datorită faptului că nu mai există acea imunitate prevăzută de lege, sunt convinsă că colegii vor lucra în dosar", a declarat Kovesi.

În noiembrie 2013, premierul Victor Ponta susţinea că Traian Băsescu nu va mai fi nimic după 2014, poate doar "vreun inculpat" dacă va fi cazul, pentru că îi va expira imunitatea care l-a "salvat" până acum de un dosar în cazul casei din Mihăileanu şi al Flotei şi de care poate ar avea nevoie şi pentru terenul din Călăraşi.

Premierul a adăugat însă că nu se referă la nimic concret, ci vorbea în principiu, la genul "dacă ar fi cazul", pentru că aceasta este treaba justiţiei, nu a lui.

La rândul său, preşedintele afirma, în iunie 2012, că, din câte ştie el, nu are niciun dosar penal, dosarele "Casa din Mihăileanu" şi "Flota" fiind închise, iar atacurile pe această temă reprezintă doar minciuni ale "puşcăriabililor".

Casa din Mihăileanu

În acest dosar Traian Băsescu a fost acuzat că a încheiat, la 14 august 2002, un contract de închiriere cu Primăria Capitalei, instituţie pe care o conducea la vremea respectivă, a unui apartament din strada Ştefan Mihăileanu.

La data respectivă, Băsescu mai avea un contract de închiriere pentru un apartament din strada Mareşal Prezan, a cărui prelungire urma să expire la 31 decembrie 2002, însă cu două luni înainte, Băsescu a devenit proprietarul imobilului situat pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti.

În luna noiembrie a aceluiaşi an, actualul preşedinte i-a donat fiicei sale locuinţa respectivă. Anul următor, Traian Băsescu, alături de soţia sa, a cumpărat de la Primărie casa din Ştefan Mihăileanu cu suma de 19.301 dolari, imobilul valorând pe piaţa liberă circa 250.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor