Iohannis îi cere să plece din PNL, dar Chiuariu îl invită frumos să îşi vadă de ale lui

Tudor Chiuariu
Tudor Chiuariu (Epoch Times România)

La o zi după ce Monica Macovei declara că îl susţine pe Klaus Iohannis dacă acesta respectă o serie de principii ce ţin de statul de drept şi democraţie, prezidenţiabilul ACL s-a disociat de doi dintre colegii săi liberali certaţi cu legea - senatorii Daniel Akos Mora, declarat incompatibil de Curtea Supremă, şi Tudor Chiuariu, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu.

"Eu cred că domnul Akos Mora trebuie să plece din Parlament. Optimal ar fi să-şi dea demisia. Dacă nu, atunci Senatul trebuie să voteze pentru încetarea mandatului domniei sale. Iar în cazul domnului Tudor Chiuariu, eu cred că un pas înţelept din partea domniei sale ar fi să plece din PNL", a declarat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cluj.

Interesant este contextul în care Iohannis face aceste declaraţii. La sfârşitul lunii octombrie, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, îi cerea liderului PNL, în cadrul unei scrisori deschise, printre altele, şi aceste două lucruri - excluderea lui Tudor Chiuariu din PNL şi plecarea lui Akos Mora din Parlament, însă nu primea niciun răspuns.

Ieri, Monica Macovei anunţa că i-a trimis o altă scrisoare lui Iohannis, în care îi propune acestuia să semneze un acord pentru salvarea statului de drept şi a democraţiei în România, compus din ''10 cerinţe minimale'' asumate de votanţii săi - de la justiţie şi anticorupţie la economie. Dacă va semna, Macovei, care a obţinut peste 4 procente din voturile alegătorilor, s-a angajat să îl susţină pe acesta în turul doi al cursei pentru Cotroceni, arătând că "nu e nimic de negociat, nu cer funcţii, ci respectarea unor principii".

În conferinţa susţinută astăzi la Cluj, Iohannis s-a arătat dornic de a colabora cu Macovei: "Am luat act, recunosc, cu bucurie, de afirmaţiile doamnei Monica Macovei prin care spune că doreşte să mă sprijine în situaţia în care eu îmi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros să reafirm că toate aceste lucruri se găsesc în programul meu prezidenţial şi unele dintre ele au fost reafirmate chiar astăzi de mine: independenţa justiţiei, statul de drept, faptul că nu voi graţia corupţi. Cred că prin asta am dat un răspuns rezonabil doamnei Macovei. Pot să reconfirm, cu mare plăcere, aceste lucruri şi într-un document scris. Sunt aceleaşi lucruri pe care mi le doresc şi eu pentru România, pentru o societate dreaptă".

Astfel că, după mai bine de 10 luni de când fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, în prezent membru al Comisiei Juridice din Parlament, a fost condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, Iohannis decide să ridice problema public.

La fel şi în cazul lui Akos Mora, care, deşi a fost declarat în mod definitiv incompatibil de ÎCCJ, continuă să îşi ia salariul de mai bine de un an, graţie amânărilor venite din partea Parlamentului şi a Comisiei Juridice care nu s-au grăbit cu introducerea cazului pe ordinea de zi a şedinţelor.

Chiuariu: Îi sugerez să se concentreze pe problemele reale ale României

"În opinia mea, nu am niciun motiv să plec din PNL. Acea decizie a instanţei e una nedreaptă, se va dovedi asta mai devreme sau mai târziu, eu nu am ce să-mi reproşez. Sunt dispus oricând să port o dezbatere publică pe acest subiect, dacă domnul Iohannis crede că are argumente, îl aştept la o dezbatere. Eu îl voi vota pe domnul Iohannis, cred că e doar o scăpare, a fost prost consiliat, îi sugerez să se concentreze pe problemele reale ale României şi pe atribuţiile mandatului de preşedinte", a declarat Tudor Chiuariu, pentru realitatea.net.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne