UDMR dă mână liberă votanţilor săi. Motivul - Iohannis e arogant. Ponta, un partener de încredere, dar s-a aliat cu Vadim

Kelemen Hunor, UDMR
Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a anunţat joi, după şedinţa Consiliului Permanent, că Uniunea a decis să nu le facă nicio recomandare alegătorilor săi pentru turul al doilea al prezidenţialelor, lăsându-i pe aceştia să voteze "conform propriilor convingeri".

"Am adoptat azi la reuniune, cu majoritatea voturilor, să recomandăm alegătorilor să voteze conform propriilor convingeri. Suntem convinşi că avem un electorat matur care să voteze astfel încât intersele comunităţii maghiare să nu fie lezate", a precizat Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Liderul maghiar a explicat că UDMR nu îl poate sprijini nici pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, care nu a ajutat în niciun fel comunitatea maghiară, iar în ceea ce îl priveşte pe prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, acesta s-a dovedit a fi în ultimii ani un partener de încredere, dar s-a aliat recent cu PRM-ul reprezentat de Corneliu Vadim Tudor, un cunoscut inamic politic al maghiarilor.

"Am avut o şedinţă constructivă, majoritatea celor prezenţi au spus despre candidatul PNL că nu îl putem sprijini pe Iohannis. După primul tur, candidatul opoziţiei a refuzat într-un fel cu totul arogant să iniţieze orice fel de discuţii. Noi respectăm această decizie. În perioada campaniei a avut declaraţii negative la adresa dezideratelor comunităţii maghiare, iar colegii mei au zis că nu putem sprijini un candidat care vrea voturile comunităţii maghiare, dar nu vrea să asculte vocea comuninităţii maghiare. ", Sprijinul UDMR în turul al doilea a fost îngreunat de "revenirea în ecuaţie" a preşedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, fapt pe care Kelemen l-a catalogat drept "un gest neaşteptat şi de neînţeles".

"Credem că nu putem să fim alături de Vadim nici măcar pentru o oră, nici măcar pentru zece zile. Nu înţelegem de ce a fost scos de după cordonul sanitar. Vadim reprezintă toate principiile împotriva cărora noi am luptat în ultimii 20 de ani - naţionalismul extremist şi ura faţă de maghiari", a adăugat liderul maghiar.

În final, Kelemen Hunor a anunţat susţinerea partidului său pentru Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de premier, în contextul în care Victor Ponta va deveni preşedinte.

"Noi considerăm o decizie bună ca domnul Tăriceanu să fie premier după alegeri, dacă ele vor fi câştigate de Victor Ponta. Tăriceanu ar reprezenta o guvernare echilibrată", a mai declarat preşedintele UDMR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne