Rutte, şeful NATO, insistă că planul de pace al lui Trump şi Putin trebuie să includă Ucraina

Mark Rutte (Emmanuel Dunand / AFP via Getty Images)
Redacţia
13.02.2025

Comentariile lui Mark Rutte, care au făcut ecou declaraţiilor de la o reuniune a miniştrilor de externe europeni, au survenit în timp ce şefii apărării europene s-au reunit în capitala belgiană Bruxelles pentru a începe pregătirile pentru summitul NATO de la Haga din iunie, notează RFI.

Cu toate acestea, este probabil ca agenda să fie umbrită de demersul lui Donald Trump de a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre un acord de pace pentru Ucraina.

În primul lor contact confirmat de la întoarcerea lui Trump la Casa Albă, preşedintele american a declarat că a avut o conversaţie lungă şi foarte productivă cu Putin, care a ordonat invazia din 2022 a Ucrainei.

Kremlinul a declarat că discuţia dintre Trump şi Putin a durat aproape o oră şi jumătate şi că cei doi au decis că a venit timpul să lucreze împreună.

Miniştrii de externe din Franţa, Germania şi Spania au declarat miercuri seara că orice acord de pace în Ucraina trebuie să vină cu implicarea Kievului şi a partenerilor săi europeni.

„Nu va exista o pace justă şi durabilă în Ucraina fără participarea europenilor”, a declarat ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot la reuniunea de la Paris.

Omologii german şi spaniol ai lui Barrot - Annalena Baerbock şi José Manuel Albares Bueno - au adăugat că nicio decizie nu poate fi luată fără Ucraina.

Baerbock şi Albares Bueno au cerut ţărilor UE să dea dovadă de unitate în chestiunea includerii Ucrainei în negocierile de pace.

„Vrem pace pentru Ucraina, dar vrem ca un război nedrept să se încheie cu o pace dreaptă”, a adăugat spaniolul.

Subliniind opiniile miniştrilor de externe, Rutte a declarat joi că orice acord final trebuie să fie cuprinzător.

„Desigur, acest lucru este crucial”, a adăugat Rutte. „Când vorbim despre Ucraina, această Ucraina este strâns implicată în tot ceea ce se întâmplă cu Ucraina”.

Declaraţiile lui Trump au stârnit îngrijorări cu privire la faptul că Ucraina va fi lăsată în afara discuţiilor, după ce a afirmat că dorinţa Kievului de a se alătura NATO nu este practică.

Trump l-a sunat ulterior pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-l "informa" despre conversaţie.

Trump a declarat după conversaţie: „Zelenski, ca şi preşedintele Putin, vrea să facă PACE”.

Andri Yermak, şeful biroului prezidenţial de la Kiev, a declarat în cadrul unor comentarii televizate că Zelenski şi Trump au convenit să înceapă imediat să lucreze cu echipele la nivel înalt din fiecare parte care vor încerca să ajungă la un acord.

Miercuri, Pete Hegseth, ministrul american al Apărării, a declarat omologilor europeni că visul Ucrainei de a reveni la frontierele de dinainte de 2014 este un obiectiv iluzoriu şi că dorinţa Kievului de a deveni membru al NATO nu este realistă. Înaintea reuniunii NATO, el a declarat că insistenţa lui Trump pentru pace nu înseamnă o trădare a Ucrainei.

Declaraţia Kremlinului privind convorbirea cu Trump a afirmat că Putin a fost de acord cu Trump că se poate ajunge la o înţelegere pe termen lung prin negocieri de pace. Acesta a adăugat că Putin a dorit să abordeze cauzele profunde ale conflictului, pe care Rusia îl pune pe seama influenţei occidentale asupra Kievului.

Zelenski urmează să se întâlnească vineri cu vicepreşedintele american JD Vance şi cu secretarul de stat Marco Rubio la Conferinţa de securitate de la München.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor