Rusia: ”Ucraina este foarte aproape de un război civil”

TAB-uri ruse.
TAB-uri ruse. (youtube.)

Rusia a declarat, marţi, că un război civil este pe cale să înceapă în Ucraina în timp ce Kievul desfăşoară o operaţiune ”anti-teroristă” în estul ţării ce implică trupe militare şi autovehicule blindate, a notat Reuters.

Cel puţin şapte oraşe din regiunea Doneţk au fost atacate în ultimele zile de grupări paramilitare conduse de forţele speciale ruseşti, forţând o măsură de urgenţă din partea Kievului. Preşedintele ucrainean Olexander Turcinov a răspuns, luni seară, printr-un decret ce are ca scop protejarea teritoriilor. Intervenţia militară a început marţi dimineaţă.

”În această noapte a început o operaţiune anti-teroristă în nordul regiunii Doneţk. Va fi efectuată treptat, responsabil şi deliberat. Vreau să subliniez că scopul acestor acţiuni este să protejeze cetăţenii ucraineni”, a declarat Turcinov.

Conflictele dintre forţele de interne ale Ucrainei şi grupările paramilitare afiliate Rusiei s-au soldat în acest moment cu cel puţin 11 decese.

”Sângele este vărsat încă odată în Ucraina. Ţara este foarte aproape de un război civil”, a precizat premierul rus Dimitri Medveded.

Pe fondul crizei accentuate dintre Est şi Vest, liderul Rusiei l-a apelat telefonic pe omologul său american. În final, Statele Unite a anunţat că va aplica noi sancţiuni dacă agresiunile Rusiei vor continua.

În estul Ucrainei, la 50 de kilometri de Slaviansk, au fost mobilizate 15 autovehicule blindate cât şi trupe ucrainene înarmate cu arme automate şi lansatoare de grenade. Trupele compun o divizie a nou formatei Gărzi Naţionale.

SBU a reţinut mai mulţi ofiţeri ai Directoratului Principal de Informaţii al ministerului de Apărare al Federaţiei Ruse ce au fost implicaţi în provocarea revoltelor din estul Ucrainei, a anunţat şeful Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrii Parubii.

Intervenţiile Serviciilor Speciale Ucrainene (SBU) au fost îngreunate până acum de numărul mare de protestatari separatişti implicaţi în incidente. S-a relatat că grupările paramilitare afiliate Moscovei s-ar folosi de protestatari pentru a se proteja, iar vărsările de sânge în cadrul civililor ar putea provoca o intervenţie armată pe scară largă a Rusiei.

"Trebuie să-i avertizăm: dacă nu depun armele îi vom lichida", a declarat generalul Valeri Krutov, comandantul Centrului antiterorist al SBU.

Moscova acuză Kievul că a provocat criza ignorând drepturile cetăţenilor rusofoni şi a insistat că ”va folosi toate mijloacele necesare pentru a asigura protecţia” cetăţenilor rusofoni de peste graniţe.

Totuşi, un raport publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite, marţi, sugera că cetăţenii rusofoni din Ucraina, inclusiv din Crimeea, nu s-au aflat sub nicio ameninţare serioasă.

Relatările Kremlinului erau ”dezinformate” şi conţineau ”poveşti foarte exagerate cu privire la agresarea etnicilor ruşi de către naţionalişti extremişti ucraineni”, spunea raportul ONU.

”Nu vom trage în oameni paşnici. Nu ne este frică. S-a făcut totul pentru ca oamenii să depună armele. Au avut loc negocieri, dar nu s-a ajuns la un rezultat”, a adăugat unul din oficialii SBU cu privire la intervenţia armată ce va urma.

Un conflict pe scară largă între Rusia şi Ucraina va aduce cea mai mare ameninţare la adresa Europei din ultimele decenii. Miniştrii departamentelor de apărare din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit, marţi, în Luxembourg, de urgenţă, pentru a dezbate poziţia pe care o va lua NATO în viitor cu privire la criza din Ucraina.