România şi Cehia vor oferi susţinere în procesul de integrare europeană a Moldovei

(Epoch Times)

România şi Cehia vor oferi în continuare susţinere pentru implementarea politicilor de dezvoltare a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. Mesajele de susţinere au fost enunţate astăzi de Preşedinţii Camerelor Deputaţilor din Parlamentele României şi Cehiei, Valeriu Ştefan Zgonea şi Jan Hamáček, la întrevederea cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a relatat pentru Moldpres Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

„Este un eveniment special când ne vedem într-un astfel de format parlamentar, iar vizita celor doi preşedinţi de parlamente are loc într-un moment crucial pentru viitorul european al Republicii Moldova”, a menţionat Igor Corman, mulţumind pentru sprijinul constant şi consecvent oferit Republicii Moldova de cele două state.

Şeful Legislativului a exprimat gratitudine delegaţiilor celor două state, participante la Conferinţa Preşedinţilor Parlamentelor ţărilor membre ale Uniunii Europene de la Vilnius, pentru susţinerea oferită în adoptarea concluziilor reuniunii prin care au fost apreciate succesele Republicii Moldova în realizarea parcursului european şi au declarat sprijin pentru perspectiva europeană a ţărilor din Parteneriatul Estic. Totodată, Igor Corman a solicitat susţinere legislativelor din România şi Cehia pentru ratificarea în regim prioritar a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE şi implementarea acestuia, după semnare, prin intermediul transferului de experienţă şi intensificării colaborării în cadrul platformelor existente de cooperare.

Preşedintele Parlamentului a menţionat progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, precizând că cetăţenii moldoveni vor călători fără vize începând cu 28 aprilie 2014, iar semnarea Acordului de Asociere va fi o încununare a eforturilor depuse în ultimii ani de coaliţia de guvernare. Igor Corman a declarat că autorităţile au demarat o campanie naţională de informare şi de comunicare cu cetăţenii pentru a le explica avantajele integrării europene.

”Trebuie să ajungem în fiecare localitate pentru a le explica cetăţenilor ce înseamnă integrare europeană şi care sunt avantajele asocierii la UE. Totodată, trebuie să menţinem cooperarea cu partenerii tradiţionali din Est, atât pe dimensiunea parlamentară, cit şi guvernamentală pentru a promova interesele Republicii Moldova”, a menţionat Speakerul.

La rândul său, Preşedinţii Parlamentelor din România şi Cehia au precizat că vizita lor comună la Chişinău înseamnă sprijin pentru eforturile autorităţilor de a integra Republica Moldova în marea familie europeană. Potrivit oficialilor, această vizită reprezintă un semnal că există consens în UE cu privire la drumul european al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii au fost discutate priorităţile agendei europene a Republicii Moldova, experienţa României şi Cehiei în procesul de integrare europeană şi provocările la care au făcut faţă cele două state. Preşedinţii celor două parlamente au declarat că atât în România, cit şi în Cehia procesul de integrare europeană a fost dificil, a fost nevoie de schimbare de mentalitate, de eforturi susţinute, dar a generat bunăstare şi un viitor sigur cetăţenilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul Cehiei Jan Hamáček a declarat că ratificarea Acordului de Asociere va fi discutat în regim prioritar în Parlamentul Cehiei. „Republica Moldova nu este singură, ci înconjurată de statele europene care o sprijină. Acordul de Asociere este un pas important pentru Republica Moldova şi reprezintă un început al procesului de integrare europeană, care este lung şi dificil, dar care aduce avantaje cetăţenilor”, a subliniat oficial ceh.

În acelaşi context, Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României Valeriu Ştefan Zgonea a dat asigurări că vor fi depuse toate eforturile pentru că România să fie prima ţară europeană care să ratifice Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE. „Republica Moldova n-a plecat niciodată din Europa şi a oferit constant valori europene. Republica Moldova are un mare avantaj – este respectată în UE, o parte dintre cetăţeni deja învaţă sau lucrează acolo”, a menţionat Valeriu Ştefan Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a reiterat faptul că România va oferi susţinere Republicii Moldova în implementarea politicilor de dezvoltare. Totodată, România va sprijini ţara noastră prin transferul de experienţă şi bune practici la nivelul instruirii funcţionarilor parlamentari, racordarea legislaţiei naţionale la standardele comunitare, instruirea tinerilor, modernizarea instituţiilor de învăţământ şi a spitalelor etc.

Amintim că Preşedinţii Camerelor Deputaţilor din Parlamentele României şi Cehiei, Valeriu Ştefan Zgonea şi Jan Hamáček, s-au aflat luni într-o vizită oficială comună în Republica Moldova, la invitaţia Preşedintelui Parlamentului Igor Corman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe