Paramilitari ruşi atacă oraşul estic Horlivka

Forţele speciale ruseşti din Ucraina.
Forţele speciale ruseşti din Ucraina. (youtube.com)

Un grup paramilitar afiliat Moscovei a atacat, luni, oraşul estic Horlivka, aducând la nouă numărul oraşelor atacate de către forţele separatiste în ultima săptămână, a notat Kiev Post.

Ca răspuns, preşedintele Olexandr Turcinov a semnat un decret de lege al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare denumit ”Măsuri urgente pentru rezolvarea ameninţării teroriste şi pentru integritatea teritorială a Ucrainei”.

Detaliile decretului, care este în concordanţă cu articolele 107 şi 112 din Constituţia Ucrainei, sunt secrete.

Atacul din Horlivka s-a soldat cu moartea ofiţerului de poliţie ucrainean, Andrei Krişcenko. Acesta a murit în drum spre spital din cauza rănilor cauzate de către forţele separatiste.

Grupul atacatorilor este condus de un colonel rus originar din Simferopol, care s-a identificat în prezenţa jurnaliştilor locali. În urma atacului a fost capturat sediul local al poliţiei.

Un cameraman local a primit un apel telefonic din partea Televiziunii Ruse cu trei ore înaintea atacului, fiind întrebat dacă poate filma atacul ce va urma.

Între timp, preşedintele Olexandr Turcinov a declarat că nu se va opune unui referendum naţional, pentru a conferi regiunilor mai multă autonomie.

”Orice schimbare a Constituţiei necesită o discuţie pe scară largă în toate regiunile Ucrainei”, a declarat Turcinov.

”Unităţile militare ruseşti staţionate în apropiere de graniţa Ucrainei au fost pregătite în totalitate pentru un conflict imediat”, a declarat Dmytro Tymciuk, analistul militar al Centrului pentru Studii Politice şi Militare din Kiev.

”În acelaşi timp, nu am văzut o creştere a numărului de soldaţii ruşi în apropierea graniţei”, a adăugat acesta.

Duminică, mai multe sedii guvernamentale din oraşele Mariupol, Slaviansk, Yenakiev, Kramatorsk, Makyievka şi Doneţk au fost atacate de către miliţiile afiliate Rusiei.

De facto, invazia trupelor ruseşti a avut deja loc, a declarat, sâmbătă, vice-amiralul Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Înaltului Stat Major al Forţelor Armate Ucrainene.

Oficialii NATO au publicat o serie de imagini prin satelit care arată că Rusia păstrează la graniţa cu Ucraina cel puţin 40.000 de unităţi, într-un dispozitiv divers şi pregătit de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe