Consiliul de Securitate al ONU cu privire la Ucraina - arată din nou cât de nefolositoare este ONU

Consiliului de Securitate al ONU.
Consiliului de Securitate al ONU. (DON EMMERT/AFP/Getty Images)

Membrii Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite s-au întâlnit de urgenţă, luni, pentru a discuta pe tema crizei din Ucraina, întrunire ce a fost convocată la cererea Rusiei.

Pe parcursul întrunirii, diplomaţii Occidentali s-au lovit de propaga Rusiei, care a transformat conferinţa într-un dialog al surzilor.

”Rusia trimite grupuri subversive în estul Ucrainei”, a declarat ambasadorul Ucrainei, Yuri Sergheiev.

"Rusia răspândeşte ficţiuni cu privire la situaţia din Ucraina. Trebuie să oprim acest lucru în seara asta", a adăugat ambasadorul american, Samantha Power, cu privire la propaganda Moscovei, care a subliniat că este necesar ca discuţiile să aibă în vedere fapte pentru a ridica acest văl de minciuni.

”În numai câteva ore lucrurile ar putea lua o întorsătură ireversibilă spre mai rău”, a ameninţat ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, cu privire la ultimatumul acordat duminică grupărilor paramilitare afiliate Kremlinului.

Preşedintele de la Kiev, Olexander Turcinov, anunţase, duminică, o operaţiune anti-teroristă pe scară largă pentru luni în cazul în care forţele pro-Rusia nu predă armele. Intervenţia nu a avut loc.

Vestul şi ”călăii” guvernului de la Kiev sunt responsabili pentru instabilitatea din estul Ucrainei, a acuzat mai departe Ciurkin, care a cerut revenirea Constituţiei din Ucraina la forma avută în data de 21 februarie, ceea ce ar implica şi revenirea fostului preşedintele Viktor Ianukovici la putere.

Totuşi, oficialii guvernului de la Kiev au anunţat, duminică, că deţin o serie întreagă de dovezi care arată că Rusia s-a implicat în destabilizarea din estul teritoriului. Dovezile vor fi prezentate în timpul întrunirii programate pe 17 aprilie la Geneva sau Viena.

"Ucraina nu va lăsa scenariul din Crimeea să se repete în estul ţării. Acesta este ultimul mesaj de avertizare trimis Moscovei", a declarat ambasadorul ucrainean, care a cerut Rusiei să se retragă.

Conflictele dintre Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU) şi grupările paramilitare afiliate Kremlinului s-au soldat până în acest moment cu două decese şi mai mulţi răniţi. Oficialii SBU au denunţat forţele speciale ruseşti că utilizează protestatarii separatişti pentru a forma un scut uman.

Ucraina este un ”partener economic mult prea important pentru Rusia”, a răspuns Ciurkin, care a adăugat că ”nu este vina Rusiei că Ucraina a ajuns ceea ce este acum”.

”Numai Rusia poate coordona instabilitatea profesionistă” ce a avut loc în estul Ucrainei, a răspuns Power, fără să primească un răspuns relevant din partea lui Ciurkin.

În ciuda întrunirii din Consiliul de Securitate al ONU, grupările paramilitare afiliate Kremlinului au continuat şi luni atacurile împotriva clădirilor guvernamentale din regiunea Doneţk.

SUA va ajuta Kievul printr-un ajutor de 1 miliard de dolari care ar avea ca scop achitarea unei părţi din datoria la gaze a Ucrainei către Gazprom şi va facilita implementarea acordului în valoare de 15 miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe