Hepatita virală în Europa face mai multe victime decât SIDA

Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale pentru Hepatită.
Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale pentru Hepatită. (Ian Gavan / Getty Images for Janssen)

Epidemia ascunsă de hepatită produce mai multe victime în Europa decât SIDA. Oamenii de ştiinţă care au participat la Congresul ILC-2014 ("Internaţional Liver Congress - ILC 2014") sunt de acord cu privire la necesitatea unei mai mari conştientizări a problemei şi urgenţa unei politici de prevenire şi îngrijire.

Există o epidemie ascunsă, foarte rar discutată, dar care, numai în Europa, cauzează mai multe decese decât SIDA. Este vorba despre hepatita virală, o boală care afectează ficatul şi care a fost pusă în discuţie la Congresul Internaţional al afecţiunilor ficatului 2014, desfăşurat la Londra (''Internaţional Liver Congress - ILC 2014'') cu ocazia prezentării rezultatelor studiului The Global Burden of Disease 2010 (GBD 2010).

GBD 2010 este cea mai recentă versiune a unui amplu studiu epidemiologic finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, şi coordonat de ''Institute for Health Metrics and Evaluation'' (IHME), Universitatea din Washington. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of Hepatology.

Cifrele prezentate la ILC 2014 vorbesc clar: în Uniunea Europeană, în anul 2010, numărul de decese din cauza hepatitei virale a fost de 10 ori mai mare comparativ cu cele atribuite HIV. Concret, este estimat că virusul hepatitei C (VHC) şi virusul hepatitei B (VHB) împreună, ar fi cauzat aproximativ 90.000 de decese pe an în Europa, aproape 57.000 de decese HCV şi aproape 31.000 de decese VHB. În schimb, au fost doar puţin peste 8.000 de decese din cauza HIV / SIDA.

Datele colectate de Global Burden of Disease Study au fost prezentate de către dr. Laurent Castera din cadrul Departamentului de Hepatologie al spitalului Beaujon din Paris şi secretar adjunct al Asociaţiei Europene pentru Studiul Ficatului (EASL- European Association for the Study of the Liver), care a explicat că "GBD 2010 aduce o contribuţie majoră în înţelegerea noastră asupra actualelor şi viitoarelor priorităţi de sănătate pentru ţările şi comunitatea globală. Deşi SIDA rămâne în mod incontestabil o prioritate fundamentală în domeniul de sănătăţii la nivel mondial, cea mai mare mortalitate cauzată de hepatita virală în Uniunea Europeană, este un semn că virusul hepatitei B şi C, în mod clar ar trebui să fie în prezent printre priorităţile legate de sănătate la nivel local şi la nivel global''.

Studiul Global Burden of Disease 2010 este cel mai mare efort sistematic făcut vreodată, în scopul de a detecta distribuţia la nivel mondial şi cauzele unei game largi de boli grave, leziuni şi factori de risc pentru sănătate. Acest amplu studiu a colectat estimări cu privire la circa 291 de afecţiuni şi leziuni, precum şi 1160 de sechele, pentru a identifica exact cauzele de deces uman în lume. Datele obţinute au fost confruntate şi comparate ţară cu ţară, regiune cu regiune, în scopul de a obţine o imagine clară a tendinţei globale.

În lume, din 1990 până în 2010 au existat multe schimbări în statisticile de deces din cauza unor afecţiuni cum ar fi SIDA şi hepatitele virale B şi C. De exemplu, în 2010 au fost 1,47 milioane de decese din cauza SIDA şi 1,29 milioane de decese datorate hepatitei B şi C împreună. În Uniunea Europeană decesele legate de HIV în schimb au scăzut cu mai mult de jumătate la sfârşitul anilor 1990; cu toate acestea, mortalitatea cauzată de HIV în Europa de Est a crescut dramatic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură