Reprezentantul SUA la Bucureşti: Trebuie să fim uniţi şi să susţinem Ucraina

Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti Duane Butcher a declarat în cadrului unui editorial intitulat "Susţineţi Ucraina" că poporul ucrainean se străduieşte să-şi definească propriul viitor, proces în care au devenit un simbol al curajului şi au schimbării paşnice, iar pe măsură ce se unesc pentru a-şi defini reformele şi a-şi desfăşura alegerile, noi toţi trebuie să fim uniţi pentru Ucraina, şi „în următoarele zile şi luni, de la Kiev până Washington şi Bucureşti, lumea trebuie să continue să apere drepturile oamenilor curajoşi de oriunde care iau atitudine împotriva liderilor corupţi şi autoritari”.
Andrei Pricopie
14.04.2014

alte articole

(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)
Andrei Pricopie
14.04.2014

Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti Duane Butcher a declarat în cadrul unui editorial intitulat "Susţineţi Ucraina" că poporul ucrainean se străduieşte să-şi definească propriul viitor, proces în care a devenit un simbol al curajului şi al schimbării paşnice, iar pe măsură ce se uneşte pentru a-şi defini reformele şi a-şi desfăşura alegerile, noi toţi trebuie să fim uniţi pentru Ucraina, şi „în următoarele zile şi luni, de la Kiev până Washington şi Bucureşti, lumea trebuie să continue să apere drepturile oamenilor curajoşi de oriunde, care iau atitudine împotriva liderilor corupţi şi autoritari”.

„Din luna noiembrie a anului trecut, poporul ucrainean se străduieşte să îşi definească propriul viitor. Pe parcursul acestui proces, ucrainenii au devenit pentru întreaga lume un simbol al curajului şi al schimbării paşnice. Comunitatea internaţională rămâne unită în susţinerea Ucrainei, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi oferind cetăţenilor acestei ţări spaţiul şi sprijinul necesar pentru a-i ajuta să decidă cum va fi condusă ţara lor şi ce opţiuni vor avea.

Oficialul american a amintit că în luna noiembrie a anului trecut, un mic grup de ucraineni s-a adunat la Kiev pentru a spune preşedintelui Viktor Ianukovici că vrea să fie ascultat pentru că preşedintele luase decizia politică de a nu semna un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană.

„Cetăţenii nu au fost de acord cu acest lucru şi i-au spus-o în mod public. Protestul public a luat amploare, adunând zeci de mii de participanţi. Ei şi-au ridicat vocile pentru a protesta împotriva a mai mult decât o decizie politică. În frigul iernii, cetăţeni din întreaga ţară au stat împreună în piaţa Maidan pentru a cere eliminarea corupţiei din ţara lor, o mai mare implicare economică a cetăţenilor muncitori în locul acordurilor financiare dubioase şi secrete şi protecţie reală garantată de constituţie”, a precizat Duane Butcher.

În opinia reprezentantului SUA la Bucureşti aceste evenimente nu au legătură doar cu Ucraina ci au legătură cu principiile esenţiale care guvernează relaţiile dintre naţiuni în secolul XXI.

„Aşa cum a declarat preşedintele Obama în Belgia, în data de 26 martie, acesta este „un moment de test pentru Europa şi SUA şi pentru ordinea internaţională pe care încercăm să o construim de generaţii.” Această ordine este bazată pe un set de principii esenţiale care includ respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială. Faptul că Rusia are o istorie comună îndelungată cu Ucraina nu înseamnă că Rusia ar trebui să poată dicta viitorul Ucrainei. În data de 27 martie, 100 de ţări s-au aliniat în Adunarea Generală a ONU în sprijinul principiilor fundamentale ale Cartei ONU, în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi împotriva acţiunilor ilegale ale Rusiei”, a adăugat oficialul american.

Preşedintele Ucrainei, care era vizat de primul protest restrâns organizat, a dispărut timp de şapte zile şi în cele din urmă şi-a părăsit ţara, a amintit Butcher, adăugând că „reprezentanţii aleşi în mod democratic ai poporului ucrainean au reacţionat pentru a suplini lipsa unei conduceri, generată de laşitatea lui Ianukovici şi au organizat un guvern interimar temporar, tehnocrat şi alegeri anticipate, organizate în mod responsabil”.

„În luna aprilie, acest guvern interimar va propune reforme economice şi politice care ţin cont de fiecare cetăţean ucrainean. În luna mai, populaţia Ucrainei va alege un nou preşedinte, a cărui misiune va fi să construiască viitoarea Ucraina pe care şi-o doresc toţi cetăţenii săi”, a precizat acesta.

Oficialul a explicat că în acest timp, în Crimeea, Rusia „a dărâmat şi a renunţat la ordinea juridică internaţională şi a abandonat însăşi noţiunea de stat de drept”.

„Un „referendum” forţat, grăbit şi ilegal, desfăşurat în contextul unei intervenţii militare, a fost folosit pentru a justifica o flagrantă acaparare de teritoriu de către o ţară vecină. Acel precedent nu poate fi valabil. Crimeea este Ucraina. Graniţa recunoscută în constituţia ucraineană este graniţa Ucrainei suverane. Lumea nu a fost înşelată să creadă că un referendum pus la cale de Rusia justifică în vreun fel ceea ce reprezintă pur şi simplu o acaparare de teritoriu realizată cu forţa. Aşa cum a declarat asistentul secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, doamna Victoria Nuland, „ocupaţia violentă a clădirilor guvernamentale din Harkov, Doneţk şi Luhansk din această săptămână, creşte îngrijorarea noastră. Departe de a fi o serie de evenimente spontane, aceste incidente trădează toate semnele unei campanii orchestrate de incitare la violenţă, separatism şi sabotare a statului ucrainean, favorizată de serviciile de securitate ruse”, a subliniat Duane Butcher.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor