Rusia susţine că este pregătită să folosească arme nucleare în conflictul ucrainean

Liderul rus Vladimir Putin, într-un interviu preînregistrat, a declarat că era pregătit să folosească arme nucleare dacă Occidentul ar fi încercat să îl oprească să anexeze Crimeea.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
17.03.2015

Liderul rus Vladimir Putin, într-un interviu preînregistrat, a declarat că era pregătit să folosească arme nucleare dacă Occidentul ar fi încercat să îl oprească să anexeze Crimeea.

El a făcut acest comentariu într-un documentar numit “Crimeea, Drumul către Patria Mamă”, ce a fost difuzat la televiziunea rusă de stat în 15 martie.

Fiind întrebat dacă şi-ar fi plasat arsenalul nuclear în stare de alertă, Putin a răspuns: “Am fost pregătiţi să facem acest lucru ... Din acest motiv mă gândesc că nimeni nu ar fi dorit să înceapă un conflict mondial.”

De asemenea, Putin a declarat că a desfăşurat câteva sisteme hi-tech de apărare a zonelor de coastă, pentru a descuraja intervenţia din afară, conform EUobserver.

Liderul rus a adăugat că el şi-a avertizat omologii occidentali că este pregătit să pornească la război: “Am discutat cu omologii şi le-am spus că acesta este teritoriul nostru istoric, aici locuiesc ruşi care sunt în pericol şi nu îi putem abandona. Pentru ce vreţi să luptaţi? Nu ştiţi? Noi ştim. Şi suntem pregătiţi pentru asta.”

Documentarul a dezvăluit că Putin a trimis forţele speciale ruseşti în peninsula ucraineană Crimeea înainte să aibă loc aşa zisul referendum asupra independenţei sale, care s-a desfăşurat în 16 martie 2014.

Totuşi, aceste afirmaţii ale liderului de la Kremlin nu reprezintă primul semn al voinţei Rusiei de a se implica nuclear în criza din Ucraina, care a făcut ca relaţiile dintre Moscova şi Occident să cadă până la un nivel întâlnit numai în timpul Războiului Rece.

Astfel, bombardierele strategice ruseşti, uneori purtând încărcături nucleare, au zburat deseori la marginea spaţiului aerian al NATO, în ultimele luni.

În plus, ziarele ruseşti de stat sau pro-Kremlin au declarat că Rusia ar fi capabilă să transforme Statele Unite în “cenuşă radioactivă” iar Putin a susţinut că ar putea cureri Kievul, Bucureştiul şi Varşovia “în două zile” prin folosirea mijloacelor de luptă convenţionale dacă va fi provocat.

Analiştii militari, precum Pavel Podvig de la Institutul ONU de Cercetare a Dezarmării din Geneva şi Igor Sutyagin de la think-tank-ul „Ruşi din Londra”, au declarat anterior pentru EUobserver că bluful nuclear nu este credibil.

Ei au susţinut că cel mai probabil scenariu ar fi acela în care Putin, dacă s-ar simţi ameninţat de NATO, ar putea folosi o armă nucleară de scară mică sau “tactică” împotrivă unei insule izolate pentru a cauza panică.

Documentarul despre Putin, filmat în urmă cu peste 8 luni, a fost difuzat în contextul dispariţiei sale timp de 11 zile de pe scena politică şi în mijlocul unor speculaţii cu privire la locul unde se afla sau cu privire la ce i s-ar fi putut întâmpla.

Mai mult, ameninţarea nucleară în cazul Crimeei a fost făcută publică şi în contextul unor temeri provocate de faptul că Rusia va ataca în scurt timp oraşul ucrainean Mariupol, în ciuda unui acord de pace încheiat la Minsk.

O sursă din cadrul UE a declarat că serviciul UE pentru probleme externe şi Comisia Europeană au finalizat un pachet de noi sancţiuni economice ce ar putea fi impuse dacă Putin va continua agresiunea împotriva Ucrainei.

Dar adresându-se mass mediei europene în weekend, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că este greu de menţinut unitatea blocului european în privinţa sancţiunilor.

“O politică comună a celor 28 de state membre nu există. Avem 28 de politici externe diferite”, a declarat Tusk.

În plus, Tusk a declarat că are puţină încredere în recentul acord încheiat la Minsk, adăugând că acesta oferă totuşi Kievului şansa de “a se pregăti pentru un conflict foarte lung”.

Tusk a concluzionat că orice lider UE care consideră că Putin este pregătit să facă pace este vinovat de “naivitate sau ipocrizie”, mai susţine EUobserver.

“Singurul răspuns eficient la politica simplă şi clară a lui Putin este presiunea”, a susţinut Tusk.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor