SUA afirmă că Rusia încă trimite tancuri în estul Ucrainei

Tancuri ruseşti şi echipamente militare de calibru mare au trecut frontiera ucraineană în ultimele câteva zile, într-o încălcare a acordului de încetare a focului intermediat de UE în 12 februarie la Minsk, a declarat marţi un oficial senior al Departamentului de Stat american.
Victoria Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice. (MASSOUD HOSSAINI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.03.2015

Tancuri ruseşti şi echipamente militare de calibru mare au trecut frontiera ucraineană în ultimele câteva zile, într-o încălcare a acordului de încetare a focului intermediat de UE în 12 februarie la Minsk, a declarat marţi un oficial senior al Departamentului de Stat american.

Comentariile Victoriei Nuland, secretarul de stat al SUA pentru politici europene şi eurasiatice, au fost făcute după lansarea unor acuzaţii din partea Ucrainei şi guvernelor vestice că Rusia continuă să trimită trupe şi arme pentru a susţine separatiştii din estul Ucrainei în ciuda acordului de pace respectiv – o acuzaţie negată de Kremlin, susţine Moscow Times.

Estul Ucrainei şi Crimeea – peninsula din Marea Neagră anexată de Rusia cu un an în urmă – suferă de un regim al terorii, a declarat Nuland în cadrul unei audieri congresionale asupra Ucrainei, adăugând că administraţia de la Casa Albă cântăreşte în continuare trimiterea de arme letale către forţele ucrainene.

În ultimele câteva zile au fost înregistrate noi transferuri – de tancuri, vehicule blindate, artilerie grea şi sisteme de rachete ruseşti – peste graniţă, către separatişti, a declarat Nuland în faţa Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului american.

Ea a adăugat că “sute şi sute”de soldaţi ruşi au fost ucişi în timpul conflictului în estul Ucrainei, soldat până acum cu peste 6.000 de morţi.

“În zilele următoare, zile şi nu săptămâni, trebuie să vedem o încetare completă a focului”, a declarat Nuland. “Presiunea trebuie să fie intensificată dacă acordul de la Minsk nu este implementat.”

În plus, Nuland a susţinut că există o dezbatere aprinsă în cadrul administraţiei Obama privind trimiterea de arme în Ucraina.

Brian Mckeon, adjunctul principal al subsecretarului american al apărării, a declarat legiuitorilor americani că 11 echipe tactice ruseşti (fiecare de mărimea unui batalion) sunt staţionate în regiunea rusească Rostov, chiar lângă graniţa cu Ucraina, conform Moscow Times.

Statele Unite au promis Ucrainei ajutoare neletale în valoare de 118 milioane USD, dar au livrat până acum doar jumătate, a declarat Mckeon.

Senatul şi Camera Reprezentanţilor au adoptat unanim, în decembrie 2014, un proiect de lege care autorizează livrarea de arme către Kiev. Preşedintele american Barack Obama a transformat proiectul în lege, dar încă nu a dat undă verde livrării de arme.

Într-o scrisoare trimisă luni lui Obama, senatorul republican Bob Corker şi senatorul democrat Robert Menendez au cerut liderului american să trimită imediat Congresului un raport cu privire la planurile legate de înarmarea Ucrainei.

Legiuitorii au declarat că raportul, impus în baza Actului de Susţinere a Libertăţii Ucrainei, ar fi trebuit să fie prezentat în 15 februarie. Dar este încă neclar când va fi depus raportul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor