Merkel şi Poroşenko discută la Berlin despre sancţiuni, fotbal şi acordul de la Minsk


Cancelarul german Angela Merkel (st) şi liderul ucrainean Petro Poroşenko.
Cancelarul german Angela Merkel (st) şi liderul ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)

Vizita de luni a liderului ucrainean Petro Poroşenko la Berlin a coincis cu prima aniversare a referendumului care a pavat drumul către anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, susţine Deutsche Welle.

La o conferinţă de presă organizată după întâlnirea cancelarului german cu preşedintele ucrainean, Angela Merkel a subliniat faptul că anexarea nu va fi uitată.

“Este important să lucrăm pentru obţinerea unei soluţii paşnice şi să nu ne relaxăm până când va fi refăcută suveranitatea şi integritatea teritorială deplină a Ucrainei”, a declarat cancelarul.

Aplicarea de noi sancţiuni pusă în balanţă

Poroşenko a declarat că doreşte ca liderii Uniunii Europene să transmită un mesaj clar că ei vor aplica sancţiuni economice suplimentare împotriva Rusiei dacă Moscova nu va implementa acordul de la Minsk încheiat în 12 februarie.

În timp ce şi-a exprimat suportul pentru Ucraina, cancelarul german a vorbit cu prudenţă când a venit vorba de posibilitatea sancţionării suplimentare a Rusiei.

“Summitul UE din această săptămână de la Bruxelles nu va rezulta în decizii privind aplicarea de noi sancţiuni împotriva Moscovei”, a declarat ea, adăugând că această posibilitate rămâne deschisă pentru discuţii.

“Suntem pregătiţi pentru noi sancţiuni dacă vor fi necesare, dar acestea nu sunt un scop în sine”, a adăugat Merkel, criticând de asemenea situaţia umanitară gravă din zona de conflict. “Din nefericire, Crucea Roşie Internaţională nu a fost încă capabilă să obţină un acces corespunzător în zonele Doneţk şi Lugansk. Acest aspect trebuie îmbunătăţit.”

Conform Reuters, ministrul rus de Externe a declarat că regimul de la Kiev a încălcat acordul de la Minsk şi a contribuit la alimentarea suferinţelor prin “extinderea blocadei asupra regiunii Donbas”, limitând comunicarea şi deplasarea cetăţenilor,şi suspendând livrările de gaze şi alte provizii către regiunile de conflict din estul Ucrainei.

Apel pentru boicotarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 din Rusia

Răspunzând la apelurile lui Poroşenko ca aliaţii Kievului să boicoteze Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 plănuit a se desfăşura în Rusia, Merkel a deviat cursul discuţiilor către problemele curente.

“Mă concentrez pe anul 2015. Suntem deja foarte ocupaţi, în primul rând să implementăm pachetul [de previziuni] de la Minsk”, a declarat cancelarul german.

În acelaşi timp, Ucraina a declarat la rândul ei că în următoarele zile va supune votului câteva proiecte de lege care oferă un statut special zonelor separatiste din estul ţării – conform acordului de la Minsk. Prin acest pas, Republicile Populare autoproclamate Doneţk şi Lugansk vor obţine mai multă autonomie dar vor rămâne între graniţele Ucrainei, conform Deutsche Welle.

În ciuda acordului de pace încheiat în 12 februarie, ciocnirile sporadice dintre taberele combatante au continuat. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului, conflictul soldându-se cu peste 6.000 de morţi.

În acelaşi timp, Kievul şi alşiaţii săi acuză Moscova de susţinere a separatiştilor pro-ruşi cu arme şi luptători, o acuzaţie negată cu tărie de Kremlin.

Dar, pe parcursul întregii conferinţe de presă de luni, Merkel şi Poroşenko au fost uniţi în manifestarea suportului lor pentru o soluţie politică la acest conflict.

“Nu există nicio alternativă la acordul de la Minsk”, a concluzionat Poroşenko.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.