SUA va trimite maşini de teren şi drone neînarmate în Ucraina dar nu şi arme letale
focus
alte articole
Statele Unite îşi vor extinde pachetul de ajutoare militare către Ucraina pentru a include, printre altele, maşini de teren Humvee şi drone neînarmate de dimensiuni mici, refuzând în continuare să trimită armele letale de mult timp cerute de oficialii ucraineni, conform Washington Post.
Vicepreşedintele american Joe Biden l-a informat miercuri pe liderul ucrainean Petro Poroşenko în legătură cu noile ajutoare în cadrul unei discuţii telefonice. Noul pachet de ajutoare militare include aproximativ 30 de blindate Humvee, 200 de maşini de teren Humvee, radiouri şi drone de monitorizare, folosite de asemenea de trupele americane.
Un oficial senior al administraţiei Obama a declarat că, deşi Casa Albă continuă să creadă că nu există o rezoluţie militară pentru criza din Ucraina, totuşi această ţară are dreptul de a se apăra. Noul pachet mai include “asistenţă defensivă non-letală pentru securitate” în valoare de 75 milioane USD, echipamente de comunicaţii şi radare care detectează tiruri de mortiere.
Oficialii Casei Albe au susţinut într-o declaraţie că Biden şi Poroşenko au discutat despre situaţia din est, despre ajutorul suplimentar american pentru asigurarea securităţii Ucrainei şi despre noile sancţiuni împotriva separatiştilor pro-ruşi şi a susţinătorilor lor. Biden a adăugat că el rămâne îngrijorat în legătură cu încălcările continue ale acordului de încetare a focului de către paramilitarii pro-ruşi în apropiere de Doneţk şi Mariupol, zone în care au avut loc la un moment dat lupte foarte dure.
De asemenea, SUA a anunţat că a extins lista sancţiunilor sale incluzând încă 14 oficiali din fostul guvern ucrainean sprijinit de Rusia, precum şi cetăţeni ruşi care susţin sau au susţinut rebelii separatişti care luptă în estul Ucrainei.
Opt persoane din regiunea separatistă Doneţk şi de la Banca Naţională Comercială a Rusiei, activă în regiunea Crimeea după anexarea peninsulei de către Rusia, au fost adăugate la lista neagră americană, a precizat Trezoreria Americană, într-un comunicat.
Trei foşti demnitari ai preşedintelui demis Victor Ianukovici, printre care fostul său premier Mikola Azarov, sunt de asemenea vizaţi de aceste noi sancţiuni care îngheaţă eventualele averi ale acestora în SUA şi interzic americanilor să aibă relaţii de afaceri cu ei, susţine hotnews.ro.
Unul dintre cele mai importante personaje de pe scena politică rusească ce a fost inclus miercuri pe lista sancţiunilor SUA este savantul politic Alexander Dughin, un naţionalist extremist puternic asociat cu conflictul din Ucraina şi considerat a fi ideologul lui Vladimir Putin.
Conflictul din estul Ucrainei, început cu aproape un an în urmă, s-a soldat până acum cu peste 6.000 de morţi.
În ciuda unui acord de pace intermediat de liderii europeni în 12 februarie la Minsk, situaţia este încă departe de a se fi detensionat: încă au loc încălcări ale regimului de încetare a focului, artileria grea nu a fost retrasă în totalitate de pe ambele părţi ale liniei de front, iar guvernul ucrainean se teme că rebelii separatişti folosesc această calmare a luptelor pentru a-şi reîntregi rândurile şi a planifica noi ofensive.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.