Rusia sporeşte prezenţa militară ca reacţie la acţiuni NATO în Europa de Est

Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu. (KIMIMASA MAYAMA/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.06.2017

Armata rusă va suplimenta prezenţa militară la frontiera vestică, anunţă ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu.

"Situaţia la frontierele vestice ale Rusiei tinde să se deterioreze. Acest lucru este cauzat de intensificarea activităţilor militare NATO în ţări est-europene. Alianţa Nord-Atlantică sporeşte prezenţa în ţările baltice, unde se extinde infrastructura portuară, aeroportuară şi unde sunt construite noi baze militare", a declarat Serghei Şoigu, citat de agenţia Tass.

NATO definitivează planul celor patru batalioane multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia, mobilizând "în total 5.000 de militari şi echipamentele aferente", a precizat Şoigu, avertizând şi în legătură cu elementele sistemului antibalistic.

"Până în 2018, în afară de bază antirachetă din România, există planuri pentru construirea unei instalaţii similare în Polonia", a precizat ministrul rus al Apărării citat de Mediafax.

"Acţiunile colegilor noştri occidentali conduc la distrugerea sistemului de securitate la nivel mondial, la amplificarea lipsei de încredere şi ne obligă să implementăm măsuri de reacţie, în principal în zona strategică vestică. Lucrăm la îmbunătăţirea capacităţilor ofensive", a precizat Şoigu, potrivit agenţiei Sputnik.

"Peste 30 de batalioane şi grupuri tactice sunt pregătite pentru mobilizare rapidă", a atras atenţia ministrul rus al Apărării.

Peste 300 de sisteme militare au fost mobilizate în districtul militar vestic în ultimele şase luni. "Până la sfârşitul anului, aproximativ 40 de unităţi militare vor fi construite în districtul militar vestic", a încheiat Şoigu.

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, în iulie 2016, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma sa fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi semnalând că va lua măsuri pentru a se apăra.

Rusia a amplasat în octombrie 2016 rachete nucleare intercontinentale de tip Iskander în enclava Kaliningrad, pe care o controlează în spaţiul baltic.

Măsura a survenit pe fondul amplificării tensiunilor dintre NATO - în special SUA - şi Rusia, generate de invadarea Crimeei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor