SUA doboară o dronă “pro-Assad” pe fondul amplificării tensiunilor din Siria
alte articole
Coaliţia condusă de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic a anunţat marţi că forţele americane au doborât o dronă înarmată “pro-Assad” după ce aceasta a manifestat “intenţii ostile”.
Un avion de luptă F-15E a doborât drona iraniană după ce aceasta “a fost observată avansând către o poziţie a coaliţiei”.
“Când drona înarmată şi-a continuat înaintarea spre poziţia coaliţiei, fără să devieze de la cursul său, a fost doborâtă”, potrivit unei declaraţii publicate de reprezentanţii Inherent Resolve, numele operaţiunii desfăşurate de coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic.
Este cel de-al treilea incident din luna iunie în care forţele conduse de SUA au doborât un avion sau o dronă afiliate guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Duminică, 18 iunie, armata americană a doborât un avion de luptă sirian în apropierea oraşului Raqqa după ce acesta a lansat muniţii în apropierea Forţelor Democrate Siriene, susţinute de SUA, care luptau pentru recuperarea localităţii din mâinile jihadiştilor.
Incidentul de duminică a amplificat tensiunile dintre guvernul sirian şi aliaţii săi, pe de o parte, şi coaliţia condusă de SUA, pe de altă parte. Rusia a suspendat un canal de comunicare militar şi luni a ameninţat că va ataca avioanele coaliţiei care operează la vest de Râul Eufrat. Dar SUA a rămas neclintită în decizia sa, susţinând că forţele coaliţiei nu vor “tolera nicio intenţie şi nicio acţiune ostilă a forţelor pro-regim”.
“Coaliţia nu doreşte să lupte cu regimul sirian, cu forţele ruseşti sau cu forţele pro-regim, dar nu va ezita să apere coaliţia şi forţele partenere în faţa oricărei ameninţări”, scrie în declaraţie.
Peste 300.000 de persoane au fost ucise şi jumătatea din populaţia Siriei a fost strămutată începând cu 2011, când forţele regimului Assad au lansat o campanie sângeroasă de suprimare a protestelor paşnice care cereau eliberarea deţinuţilor politic şi demisia lui Assad.
De atunci, conflictul a căpătat mai multe faţete, implicând superputeri globale, actori regionali, organizaţii teroriste şi grupuri rebele.