Kremlinul suspendă cooperarea cu SUA în Siria. Va “intercepta avioanele” în zonele de operare ruseşti

Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

La scurt timp după ce adjunctul ministrului rus de Externe a etichetat doborârea de către SUA a unui avion de luptă sirian Su-22 ca fiind un “act de agresiune” şi de “susţinere a teroriştilor”, Rusia a anunţat că începând de luni va suspenda toate interacţiunile cu SUA prevăzute de “memorandumul prevenirii de incidente pe cerul sirian”, a declarat luni Ministerul rus al Apărării. Decizia Rusiei ar putea duce la incidente şi mai periculoase, chiar fatale, între Rusia şi coaliţia condusă de SUA.

Ca răspuns la acţiunea SUA împotriva forţelor guvernamentale siriene, Ministerul a avertizat că sistemul rusesc de apărare antirachetă va intercepta orice avion aflat în zonele în care operează forţele aerospaţiale ruse în Siria.

“În zonele spaţiului aerian sirian unde aviaţia rusă desfăşoară misiuni de luptă, toate obiectele zburătoare, inclusiv avioane de luptă şi drone ale coaliţiei internaţionale, descoperite la vest de Râul Eufrat, vor fi urmărite de sistemele de apărare aeriană şi terestră ca ţinte aeriene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia de ştiri Sputnik.

Contrar unei declaraţii anterioare a SUA, conform căreia i-a contactat pe omologii americani printr-o linie telefonică specială pentru a calma situaţia şi a opri focul, Moscova susţine că, de fapt, comandamentul coaliţiei conduse de americani nu a folosit canalul special de comunicare cu Rusia pentru a evita un incident în timpul unei operaţiuni în oraşul Raqqa.

Ministerul rus a mai cerut, de asemenea, o “investigaţie complexă din partea comandamentului american al forţelor coaliţiei”.

“Considerăm că astfel de acţiuni ale comandamentului SUA reprezintă încălcarea intenţionată a obligaţiilor prevăzute de cadrul memorandumului privind evitarea de incidente şi siguranţa zborurilor în timpul operaţiunilor din Siria”, a precizat ministerul. Memorandumul dintre Rusia şi SUA a fost semnat în 20 octombrie 2015.

În 18 iunie, armata siriană a susţinut că forţele coaliţiei conduse de SUA i-au doborât un avion de luptă în sudul provinciei Raqqa în timp ce desfăşura o misiune împotriva grupului Statul Islamic.

Ulterior, Coaliţia a confirmat atacul şi a declarat că a doborât un avion Su-22 al forţelor guvernamentale siriene care aparent desfăşura bombardamente într-o zonă situată la sud de Tabqa, provincia Raqqa, unde erau staţionate forţe rebele susţinute de SUA, şi anume Forţele Democrate Siriene. Coaliţia a mai precizat că atacul asupra avionului armatei siriene s-a desfăşurat “în conformitate cu normele de luptă” şi cele de “autoapărare colectivă”, adăugând că, totuşi, a contactat armata rusă pentru a calma situaţia după incident.