Rusia semnează un “tratat de integrare” cu Oseţia de Sud

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Rusia a semnat miercuri un “tratat de integrare” cu regiunea georgiană separatistă Oseţia de Sud, o mişcare pe care Tbilisi a condamnat-o ca fiind “un pas către anexare”, în privinţa căreia Vestul susţine că ar putea ameninţa stabilitatea şi securitatea regională.

În baza “tratatului de alianţă şi integrare”, semnat la Moscova de preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul Oseţiei de Sud, Leonid Tibilov, forţele de securitate şi serviciile militare şi vamale ale Rusiei vor fi integrate cu cele ale Oseţiei de Sud, susţine Reuters.

Rusia, care va proteja de asemenea şi graniţele micuţei regiuni cu o populaţie de aproximativ 50.000 de oameni, a recunoscut Oseţia de Sud şi Abhazia ca state independente după un război scurt cu Georgia în 2008. Însă, majoritatea ţărilor susţin că cele două regiuni separatiste fac parte din Georgia şi nu le-au recunoscut ca state independente.

“Astăzi s-a făcut un alt pas pentru a întări parteneriatul nostru”, a declarat Putin după semnarea a ceea ce el susţine a fi un tratat important.

Tibilov a lăudat tratatul ca un pas istoric, în condiţiile în care acesta care va rămâne în vigoare timp de 25 de ani şi va uşura obţinerea cetăţeniei ruse de către georgienii din Oseţia de Sud.

Dar ministrul georgian de externe Tamar Beruchashvili a declarat reporterilor în capitala georgiană Tbilisi: “Este un pas cinic şi provocator din partea Rusiei ... Noi îl considerăm drept o mişcare către anexare.”

Liderii occidentali se tem că Rusia, care celebrează astăzi prima aniversare a anexării peninsulei Crimeea, ar putea încerca să anexeze regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, unde rebelii pro-ruşi se luptă cu forţele guvernamentale, conform Reuters.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au declarat că nu vor recunoaşte tratatul de integrare a Oseţiei de Sud, iar Bruxelles-ul a adăugat că acest tratat reprezintă “un pas împotriva ... eforturilor depuse pentru a întări securitatea şi stabilitatea regiunii.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe