Nave şi avioane ruseşti observate în Marea Neagră, înainte de exerciţiile NATO

(Arhivă) Nave de război americane.
(Arhivă) Nave de război americane. (Jay Directo / AFP / Getty Images)

Mai multe nave de luptă şi avioane ruseşti au fost observate duminică noapte în Marea Neagră, cu câteva ore înainte de demararea unor ample exerciţii militare NATO, la care participă SUA, România, Bulgaria şi Turcia, relatează adevărul.ro.

„Ei au planurile lor, noi le vedem pe ale noastre”, a declarat contraamiralul american Brad Williamson, care conduce flotila americană mobilizată în Marea Neagră.

Potrivit sursei citate, crucişătorul american purtător de rachete USS Vicksburg şi alte cinci nave NATO au intrat joi în Marea Neagră, urmând ca luni să participe la exerciţii militare cu nave care aparţin forţelor marine române, bulgare şi turce. Manevrele au fost planificate de la sfârşitul anului trecut, au afirmat reprezentanţii armatei americane. În actualul context al crizei din Ucraina, prezenţa navelor poartă un mesaj în plus pentru aliaţi, au mai declarat oficiali NATO. Vasele americane sunt staţionate în prezent în portul bulgar Varna.

"Această desfăşurare programată, având în vedere agresivitatea continuă a Rusiei, poartă un mesaj suplimentar de natură să-i liniştească pe aliaţii din regiune”, a declarat un oficial al NATO, citat de agenţia de ştiri Reuters.

Navele NATO au intrat în Marea Neagră în aceeaşi zi în care Federaţia Rusă a anunţat că va demara exerciţii militare în zonele de frontieră în care are dispute teritoriale, printre care Caucazul de Sud şi de Nord, Abhazia, Osetia de Sud, Armenia şi Crimeea, la aceste manevre urmând să participe în total, 2.000 de soldaţi ruşi vor participa la aceste manevre

Reamintim că, la începutul lunii februarie, NATO a prezentat un plan pentru a spori capacitatea militară a membrilor NATO din Europa de Est, ca răspuns la criza din Ucraina, acesta urmând să fie cel mai amplu program de întărire a capacităţii colective de apărare a blocului de la încheierea Războiului Rece.

Una dintre principalele măsuri anunţate a fost înfiinţarea unui comandament pentru răspuns rapid în caz de agresiune, care va număra până la 5.000 de soldaţi. Potrivit lui Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei, această măsură este un răspuns la acţiunile agresive din partea Rusiei, "care încalcă legislaţia internaţională.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne