Şeful Kremlinului a dispus semnarea unui acord de integrare şi alianţă cu Oseţia de Sud

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus la sfârşitul săptămânii trecute semnarea unui acord de integrare şi alianţă cu republica separatistă georgiană prorusă Osetia de Sud, a cărei independenţă a fost recunoscută de Moscova în august 2008 după războiul ruso-georgian, susţine agenţia de ştiri EFE.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.03.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus la sfârşitul săptămânii trecute semnarea unui acord de integrare şi alianţă cu republica separatistă georgiană prorusă Oseţia de Sud, a cărei independenţă a fost recunoscută de Moscova în august 2008 după războiul ruso-georgian, susţine agenţia de ştiri EFE.

Un acord similar a fost semnat în 2014 de Rusia cu Abhazia, cealaltă republică separatistă georgiană prorusă. La acea vreme, respectivul acord a fost considerat de guvernul georgian doar un alt pas suplimentar către către anexarea acestui teritoriu situat pe ţărmul Mării Negre.

Kremlinul, sub pretextul calmării temerilor internaţionale, a susţinut că acordul ce va fi încheiat urmăreşte o consolidare a cooperării dintre Rusia şi Oseţia de Sud în domenii precum economic, social, umanitar, dar şi securitate şi apărare.

Dar în condiţiile în care Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi s-a implicat cu soldaţi şi armament în conflictul separatist din estul Ucrainei, rămâne de văzut dacă intenţiile Rusiei sunt atât de umanitare şi sociale.

De altfel, textul acordului de alianţă, susţine că “unităţile separate ale forţelor armate şi agenţiile de securitate ale Republicii Oseţia de Sud vor deveni parte din forţele armate şi agenţiile de securitate ale Federaţiei Ruse.”

Acordul prevede şi “integrarea” serviciului vamal al regiunii separatiste în serviciul vamal al Federaţiei Ruse.

Între timp, Ministerul georgian de Externe a declarat că este extrem de îngrijorat de exerciţiile militare la scară mare desfăşurate în sudul Rusiei şi în teritoriile disputate situate la graniţele sale.

Exerciţiile implică peste 2.000 de soldaţi şi 500 de unităţi de armament şi tehnică militară şi vor dura până în 10 aprilie, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

Ministerul rus al Apărării a declarat că exerciţiile au loc în sudul Rusiei şi în districtele federale ale Caucazului de Nord, precum şi la bazele militare ruseşti din Armenia, în regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetţa de Sud şi în peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a anexat-o anul trecut.

Exerciţiile vor fi probabil văzute de Occident ca un spectacol de forţă, în contextul în care relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat extrem de mult, ajungând la un nivel similar cu cel existent în timpul Războiului Rece, susţine publicaţia The Straits Times.

În urma războiului din anul 2008, finalizat cu o înfrângere puternică a armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia şi Oseţia de Sud, unde a instalat baze militare permanente.

În plus, după acest război, Georgia a rupt relaţiile diplomatice cu Moscova însă după expirarea mandatului lui Mihail Saakaşvili, cunoscut pentru adversitatea sa faţă de ruşi, în noiembrie 2013, noua conducere georgiană a anunţat că este dispusă să înceapă un proces de relansare a relaţiilor cu Rusia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor