Rusia acuză Kievul de intensificarea blocadei din estul Ucrainei



Rebeli separatişti observă linia de front în apropiere de satul Molochnoye, nord-est de Doneţk, 8 martie 2015.
Rebeli separatişti observă linia de front în apropiere de satul Molochnoye, nord-est de Doneţk, 8 martie 2015. (Captură Foto)

Rusia a declarat că guvernul de la Kiev îşi intensifică “blocada” asupra regiunilor estice ale Ucrainei controlate de rebelii pro-ruşi şi a acuzat Kievul că încalcă acordul de încetare a focului.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat în timpul unei vizite la Berlin că doreşte ca liderii Uniunii Europene să arate în mod clar că vor impune sancţiuni economice suplimentare împotriva Rusiei dacă Moscova nu va implementa acordul de pace semnat în 12 februarie la Minsk, susţine Reuters.

Pe de altă parte, Rusia a insistat că Ucraina este cea care alimentează tensiunile prin amplificarea suferinţei umane.

“Kievul nu numai că susţine dar şi intensifică blocada asupra regiunii Donbas, limitând în mod sever comunicaţia cetăţenilor cu restul Ucrainei, precum şi legăturile lor transfrontaliere cu regiunile ... ruse [sublinierea noastră, n.r]”, a susţinut ministerul rus de Externe într-o declaraţie.

Kievul a suspendat livrările de gaze şi alte provizii către estul secesionist, pe motiv că o mare parte din acestea s-ar afla în afara controlului guvernului ucrainean.

Ministerul rus de externe a numit aceste acţiuni drept o încălcare directă a acordului de la Minsk, semnat între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa într-un efort de a încheia un conflict vechi de aproape un an în regiunile Doneţk şi Lugansk, care cuprind zona industrială cunoscută sub numele Donbas.

Ambele părţi implicate în conflict, în care au murit peste 6.000 de oameni începând cu aprilie 2014, s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de la Minsk, conform Reuters.

Guvernul de la Kiev şi aliaţii săi vestici acuză Moscova de susţinerea rebeliunii din estul Ucrainei cu arme şi soldaţi. La rândul său, Kremlinul neagă orice implicare militară directă în conflictul separatist şi acuză Occidentul de pătrundere în zona de interese exclusive a Rusiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.