Donald Tusk doreşte sancţiuni împotriva Rusiei şi nu dialog

Europa trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei, prin intermediul sancţiunilor, până când guvernul de la Kiev va deţine controlul deplin asupra Ucrainei, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un interviu comun cu mai multe ziare ce a fost publicat luni.
Noul preşedinte ale Consiliului European, Donald Tusk. (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
17.03.2015

Europa trebuie să menţină presiunea asupra Rusiei prin intermediul sancţiunilor până când guvernul de la Kiev va deţine controlul deplin asupra Ucrainei, a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un interviu comun pentru mai multe ziare, ce a fost publicat luni.

În plus, Tusk a avertizat în privinţa pericolului unei ieşiri a Greciei din zona euro, un scenariu pe care el l-a numit “stupid”, şi a adăugat că Europa trebuie să găsească o abordare mai clară pentru politica generală a securităţii în regiunile din apropiere cuprinse de criză, incluzând Libia şi Rusia, conform publicaţiei Moscow Times.

Preşedintele Consiliului European a afirmat că sancţiunile curente împotriva Rusiei ar trebui menţinute şi după luna iulie, atunci când acestea ar trebui să expire.

“Dacă UE ar reduce dispozitivul în această vară, relaţia transatlantică ar intra într-un stadiu foarte critic. Preşedintele Barack Obama a fost foarte clar atunci când m-a primit în urmă cu câteva zile la Casa Albă: SUA pot accepta acordurile de la Minsk, însă menţinerea sancţiunilor îi va convinge că rămânem împreună [împotriva Rusiei]”, a susţinut Tusk.

Tusk, un fost premier al Poloniei, este unul dintre cei mai puternici critici ai rolului Rusiei în criza ucraineană şi a declarat de mai multe ori că are puţină încredere în Moscova.

“Sunt sceptic în legătură cu bunăvoinţa ruşilor şi sunt convins că este necesar să menţinem presiunea, nu să discutăm detalii”, a fost citat Tusk de publicaţia italiană La Stampa, unul dintre cele 6 ziare europene care au luat parte la interviu.

Tusk a declarat că acordul de la Minsk intermediat de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande – care prevede printre altele încetarea luptelor dintre forţele ucrainene şi paramilitarii susţinuţi de ruşi – trebuie să fie implementat complet.

“Fără presiune, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk este irealizabilă”, a adăugat el.

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev, a declarat luni că el se aşteaptă ca sancţiunile să rămână în vigoare inclusiv în decursul anului următor, susţine Moscow Times.

Blocul european format din 28 de naţiuni rămâne încă divizat în privinţa sancţiunilor economice împotriva Rusiei, a căror reînnoire necesită aprobarea tuturor membrilor UE.

Moscova a fost lovită de câteva valuri de sancţiuni occidentale pentru rolul său în criza din Ucraina, limitând semnificativ accesul Rusiei la capitalul străin şi blocând investiţiile străine în această ţară.

Aceste măsuri, alături de prăbuşirea preţurilor la petrol şi devalorizarea rublei, au afectat puternic economia rusă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor