Rusia pe cai mari în Orientul Mijlociu: Şoigu în Damasc, Teheran. Zarif la Soci
alte articole
Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif şi preşedintele rus Vladimir Putin au subliniat nevoia ca toţi semnatarii acordului nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), să îşi îndeplinească angajamentele prevăzute în acord.
Zarif, care a sosit miercuri în oraşul rusesc Soci, s-a întâlnit şi a discutat cu preşedintele Putin despre probleme de interes comun - conform unui comunicat sec. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a participat de asemenea la întâlnire.
Acordul nuclear cu Iranul - ţinta controverselor şi presiunii
În timpul discuţiilor, s-a accentuat faptul că JCPOA nu este negociabil şi că toate taberele implicate trebuie să îşi respecte obligaţiile, a precizat ministrul iranian de externe.
Noua administraţie Trump este în mare parte împotriva acordului obţinut de americani şi alte state occidentale cu Iranul. În campania sa electorală Trump a denunţat de mai multe ori acordul, pe care l-a numit "cel mai prost târg obţinut vreodată". Îngrijorarea manifestată de guvernul lui Benjamin Netanyahu, agravată de câştigarea războiului din Siria de către preşledintele Bashar al Assad, pune şi mai multă presiune pe Donald Trump - Israelul a fost unul dintre puţinii prieteni ai preşedintelui american în campanie.
Zarif a adăugat că a discutat de asemenea despre criza din Siria cu Putin, subliniind faptul că Moscova şi Teheranul au avut o bună cooperare în lupta împotriva “terorismului”.
Ministrul iranian a mai precizat că joi si vineri, în capitala kazahă Astana, Iranul, Rusia şi Turcia vor continua discuţiile despre criza din Siria, cu scopul de a găsi modalităţi de restabilire a păcii în ţara arabă, de a livra ajutoare umanitare în aceasta şi pentru a iniţia un proces politic destinat soluţionării crizei siriene izbucnită în 2011.
Pe de altă parte, surse militare şi de spionaj ale Debkafile au descoperit că, miercuri, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a zburat, în secret, în Teheran. De acolo, el s-a îndreptat direct spre Soci pentru a-l informa pe Putin cu privire la misiunea sa, şi anume aceea de a concentra la graniţa dintre Siria şi Irak operaţiunile desfăşurate de forţele siriene, iraniene şi Hezbollah, cu susţinerea Rusiei, împotriva grupului jihadist Statul Islamic.
Perspectiva unei reuşite în întreruperea unui asediu îndelungat al Statului Islamic asupra oraşului Deir ez-Zour – anunţ făcut la începutul săptămânii – s-a diminuat marţi şi miercuri, când s-a dovedit a fi neaşteptat de prematură declararea unei victorii majore.
În seara zilei de miercuri, unităţile militare siriene încă erau prinse într-o luptă pentru controlarea principalului drum care leagă Damascul de Deir Ez-Zour şi se aflau la aproximativ 15 km distanţă de oraş. De asemenea premature au fost şi rapoartele că a fost ridicat asediul Statului Islamic asupra unei baze aeriene siriene majore situată în apropiere de oraşul Deir Ez-Zour. Miercuri noaptea, forţele jihadiste încă atacau perimetrul bazei în încercarea de a pătrunde în aceasta.
Cu alte cuvinte, afirmaţiile făcute în ultimele câteva zile de ofiţeri seniori ruşi, preşedintele sirian Bashar al-Assad şi liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah – care au declarat că războiul a fost câştigat – au fost făcute într-o prea mare grabă.
Deoarece Statul Islamic se concentrează pe contracararea forţelor siriene, iraniene şi ale Hezbollah şi şi-a întrerupt înaintarea către Valea Eufrat, Forţele Democrate Siriene (SDF) - o coaliţie susţinută de SUA alcătuită în principal din luptători kurzi sirieni din miliţia YPG, a descoperit că drumul care leagă Raqqa şi Deir Ez-Zour este deschis şi respinge forţele susţinute de Rusia. SDF avansează rapid, în timp ce elicopterele americane le furnizează combustibil pentru ca vehiculele lor să poată continua asaltul.
Miercuri seara, SDF se afla la doar 6 km distanţă de oraşul Deir Ez-Zour, în faţa armatelor susţinute de Rusia care au dus greul atacurilor lansate de Statul Islamic.
Scopul vizitei lui Şoigu în regiune este de a găsi soluţii în vederea lansării următoarelor operaţiuni care includ atacarea fortăreţelor Statului Islamic la graniţa siriano-irakiană. Iar acum, Rusia ar putea lua în considerare fie trimiterea de forţe suplimentare în Siria, fie să găsească o soluţie pentru a îmbunătăţi dialogul cu americanii.