Rusia trimite pentru prima dată în Siria avionul de luptă MiG-29SMT

Forţa aeriană a Rusiei a trimis câteva avioane de luptă ruseşti MiG-29SMT la baza aeriană Hmeymim situată în apropiere de Latakia, în vestul Siriei, a confirmat miercuri Ministerul rus al Apărării.
Avionul rusesc de luptă MiG-29SMT
Avionul rusesc de luptă MiG-29SMT (Captură Foto)

Este pentru prima dată când versiunea îmbunătăţită a avionului de luptă rusesc MiG-29 este implicată în războiul din Siria.

MiG-29SMT dispune de un rezervor CFT de 950 de litri şi un sistem de realimentare în timpul zborului pe partea stângă a cabinei pilotului care, la rândul ei, este echipată cu două ecrane de tipul MFI-10-6M şi un ecran de tipul IKSh-1M HUD (Head-Up Display). Cu o rază maximă de acţiune de 1.800 km (3.000 km cu trei rezervoare auxiliare), avionul poate transporta arme ghidate aer-sol.

Avionul de luptă MiG-29SMT poate de asemenea să transporte două rachete ghidate aer-aer de rază medie R-27T sau două rachete cu rază extinsă aer-aer R-27ER/ET, sau până la şase rachete aer-aer RVV-AE. Armele de tip aer-sol includ două rachete Kh-29T/L, până la patru rachete Kh-25M sau două rachete Kh-31A7P, sau până la patru bombe ghidate KAB-500. Primele imagini care au ieşit din Siria arată cel puţin un avion de luptă rusesc echipat cu două astfel de bombe.

Forţa aeriană a Rusiei plănuieşte să opereze o flotă de 44 de avioane de luptă MiG-29SMT: 28 de avioane au fost returnate din Algeria (care a comandat avioanele în februarie 2006, dar a încălcat contractul după livrarea a 16 avioane susţinând că fuzelajul acestora nu a fost nou-nouţ – aceste avioane au fost achiziţionate de Ministerul rus al Apărării şi livrate unui regiment de luptă în Kursk-Khalino începând cu februarie 2009); încă 16 avioane au fost comandate în 2014 şi urmau să fie livrate până la sfârşitul anului trecut – deşi situaţia livrării lor nu este cunoscută.