Inspectorii nucleari ai ONU resping apelurile SUA pentru verificarea bazelor militare iraniene
alte articole
Pentru ca inspectorii ONU să ceară Iranului permisiunea de a efectua controale în diverse locaţii, chiar şi militare, aceştia trebuie să considere că o astfel de măsură este necesară şi, până acum, aceştia nu au ajuns în acel punct, au declarat mai mulţi oficiali.
Săptămâna trecută, ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a vizitat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) – care monitorizează respectarea prevederilor acordului nuclear din 2015 – ca parte a unui proces de revizuire a acordului de către administraţia preşedintelui Donald Trump.
Trump a declarat în mai multe rânduri că acordul nuclear cu Iranul este “cel mai prost acord negociat vreodată”.
După discuţii cu mai mulţi oficiali AIEA, Haley a afirmat: “Există... numeroase locaţii nedeclarate care nu au fost inspectate. Aceasta este o problemă”. Dar, Iranul a respins cererile ambasadorului american ca fiind “pur şi simplu un vis”.
AIEA are autoritatea de a cere acces la diverse locaţii în Iran, inclusiv cele militare, dacă există indicaţii noi şi credibile că acolo s-ar desfăşura activităţi nucleare interzise, conform oficialilor agenţiei şi a semnatarilor acordului.
Dar ei au precizat că Washingtonul nu a furnizat astfel de indicaţii pentru a-şi susţine presiunea asupra AIEA ca agenţia să facă o astfel de cerere.
“Nu vom vizita o locaţie militară precum Parchin doar pentru a trimite un semnal politic”, a declarat un oficial AIEA, menţionând o locaţie militară citată deseori de opozanţii acordului, inclusiv de Israel şi numeroşi republicani americani. Acordul a fost semnat în timpul mandatului predecesorului lui Trump, Barack Obama.
Acordul restricţionează activităţile atomice ale Iranului cu scopul de a întârzia cât mai mult stadiul în care Republica Islamică va obţine suficient uraniu îmbogăţit sau plutoniu pentru a crea o bombă nucleară, în cazul în care ar decide să iasă din acord şi să se grăbească să construiască o astfel de armă.
AIEA nu a mai vizitat o bază militară iraniană de la implementarea acordului, menţionând că “nu a avut niciun motiv pentru a cere” un astfel de acces, a precizat un alt oficial al agenţiei.