Turcia se îndepărtează de NATO. Semnează un acord cu Rusia privind achiziţionarea de rachete

Prin semnarea contractului de achiziţionare a mai multor sisteme de rachete S-400 din Rusia, Ankara a confirmat o tendinţă care a început să se observe recent: îndepărtarea Turciei de NATO şi apropierea de Rusia.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
Andrei Popescu
14.09.2017

Confirmând şi trimiţând un semnal clar al orientării atenţiei spre Rusia şi îndepărtării de NATO şi Occident, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi că ţara sa a semnat un contract privind achiziţionarea unui sistem rusesc de rachete sol-aer şi a plătit prima tranşă de bani. Contractul cimentează reapropierea recentă a Turciei de Rusia, în ciuda neînţelegerilor existente între cele două ţări cu privire la războiul din Siria, a doborârii unui avion de luptă rusesc în spaţiul aerian turc la sfârşitul anului 2015 şi a asasinării unui ambasador rus în Turcia în decembrie 2016.

De asemenea, contractul a fost semnat în condiţiile în care relaţiile Turciei cu Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au deteriorat semnificativ din cauza mai multor probleme, inclusiv sprijinul Washingtonului pentru miliţia kurdo-siriană YPG (Unităţile de Protecţie ale Poporului), pe care Ankara o consideră un grup terorist. Tensiunile dintre cele două ţări au fost amplificate şi de refuzul SUA de a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen. Ankara îl consideră pe acesta responsabil de orchestrarea puciului eşuat din Turcia, în 2016, însă Gulen a negat orice implicare în evenimentele respective.

Deşi achiziţionarea rachetelor din Rusia a fost făcută publică în urmă cu câteva luni, anunţul lui Erdogan a fost prima confirmare a faptului că Turcia a transferat bani pentru a cumpăra sistemul S-400.

“S-a semnat contractul pentru cumpărarea sistemului S-400 din Rusia”, a declarat Erdogan în comentarii publicate marţi în mai multe ziare din Turcia. “De asemenea, din câte ştiu, a fost plătit şi un avans”.

După cum menţionează New York Times, “cumpărarea sistemului de rachete merge în sens opus cooperării în cadrul alianţei NATO, din care Turcia face parte de la începutul anilor 1950. NATO nu interzice cumpărările de echipamente militare de la producători din afara alianţei conduse de SUA, dar descurajează membrii să cumpere echipamente care nu sunt compatibile cu cele folosite de ceilalţi membri”.

Conform rapoartelor din mass media rusă, Turcia va obţine patru baterii de lansatoare S-400, completate cu un radar şi posturi de control. Unele aspecte ale contactului aparent sunt pe cale să fie finalizate, şi unii oficiali ruşi au precizat că acesta promovează interesele Rusiei.

În mod previzibil, Pentagonul a reiterat temerile sale privind această înţelegere, despre care a menţionat că subminează interoperabilitatea sistemelor de arme în rândul aliaţilor NATO. “Am transmis oficialilor turci temerile noastre privind potenţiala cumpărare a sistemului S-400. Un sistem interoperabil al NATO de apărare cu rachete rămâne cea mai bună opţiune pentru a apăra Turcia de o gamă deplină de ameninţări în regiune”, a afirmat într-o declaraţie Johnny Michael, purtător de cuvânt a Pentagonului.

Un oficial NATO în Bruxelles, unde îşi are sediul alianţa, a declarat că niciun membru NATO nu operează în prezent sistemul S-400 şi că alianţa nu a fost informată de Turcia cu privire la detaliile acestei achiziţii. “Ceea ce contează pentru NATO este să poată colabora folosind echipamentele achiziţionate de aliaţi”, a precizat oficialul, care a discutat sub anonimat, respectând procedurile alianţei. “Interoperabilitatea forţelor armate aliate este esenţială pentru NATO pentru desfăşurarea operaţiunilor noastre”.

Totuşi, miercuri, Erdogan a atacat criticii acordului ţării sale cu Rusia, susţinând că Ankara nu are nicio intenţie să aştepte protecţia din partea aliaţilor săi din NATO.

“Ei au luat-o razna deoarece am încheiat un contract pentru sistemul S-400”, a afirmat preşedintele turc într-un discurs adresat în Ankara primarilor din partidul de guvernământ AKP, conform ziarului Hürriyet.

“Ce doriţi? Ar trebui să va aşteptăm? Avem grijă de noi înşine în fiecare aspect al securităţii. Luăm măsuri de precauţie şi vom continua să facem acest lucru”, a adăugat el.

De asemenea, Erdogan a criticat ezitarea SUA şi a Israelului de a autoriza furnizarea de drone de lupte către Turcia, precizând că acesta este un alt exemplu al modului în care securitatea turcă este marginalizată de aliaţii Ankarei.

“Atunci când ne-au oferit [drone], repararea şi întreţinerea lor ne-au pus într-o poziţie dificilă. Acum, [Turcia] a ajuns în punctul în care îşi poate produce propriile drone înarmate. Şi acum nu le place acest lucru”, a adăugat liderul turc.

“Nimeni nu are dreptul să discute despre principiile de independenţă ale Republicii Turce sau despre deciziile independente privind industria sa a apărării”, mai precizase Erdogan, potrivit publicaţiei Hürriyet.

“Noi înşine luăm deciziile legate de propria noastră independenţă. Suntem obligaţi să luăm măsuri de siguranţă şi securitate pentru a ne apăra ţara”, a menţionat el.

După cum a raportat New York Times, comentariile lui Erdogan – adresate jurnaliştilor turci la bordul avionului său prezidenţial în timpul întoarcerii din Kazahstan – au apărut la câteva zile după anunţarea a două cazuri juridice în SUA. Unul este împotriva bodyguarzilor prezidenţiali, care sunt acuzaţi că au atacat manifestanţi atunci când Erdogan a vizitat Washingtonul în 2016, iar celălalt este împotriva unui grup de cetăţeni turci, inclusiv un fost ministru, care sunt acuzaţi că au încălcat sancţiunile americane împotriva Iranului. Erdogan a criticat dur ambele cazuri.

“[Preşedintele rus Vladimir] Putin şi cu mine suntem determinaţi în privinţa acestei chestiuni”, a mai precizat Erdogan jurnaliştilor cu privire la contractul de achiziţionare a sistemului rusesc de rachete S-400.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor