Orientul Mijlociu disperat: Zvonurile despre vizita “secretă” a prinţului moştenitor saudit în Israel generează tensiuni enorme în subteran

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.09.2017

Războiul din Siria şi eforturile internaţionale de a dărâma regimul Assad au creat alianţe ciudate în Orientul Mijlociu în ultimii câţiva ani. Printre cei mai ciudaţi parteneri sunt israelienii şi saudiţii. Nu este niciun secret că, în ultimul timp, cauza comună din Siria a condus cei doi inamici istorici pe calea pragmatică a unei cooperări muşamalizate, în condiţiile în care ambii văd destrămarea aşa-zisei “semiluni şiite” ca un principal obiectiv politic în regiune.

Mass media israeliană a început să raporteze la sfârşitul săptămânii trecute că un prinţ saudit a făcut o vizită secretă în Israel, în ciuda faptului că Regatul nu recunoaşte statul evreu, iar cele două tabere nu au relaţii diplomatice.

Miercurea trecută, 6 septembrie, postul de radio israelian de stat Kol Yisrael a făcut o referire la vizita “secretă” dar istorică, fără a da nume şi detalii specifice. “Un emir al curţii regale saudite a vizitat ţara recent, în secret, şi a discutat cu oficiali israelieni seniori despre ideea promovării păcii regionale”, conform postului de radio citat de Zerohedge, adăugând că “atât biroul premierului cât şi Ministerul de Externe au refuzat să comenteze chestiunea”.

Aparent, vizita a avut loc în aceeaşi săptămână în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat relaţiile “fără precedent” cu lumea arabă. Netanyahu a făcut comentarii în faţa membrilor Ministerului de Externe, declarând: “Lucrurile care au loc astăzi între Israel şi lumea Arabă sunt fără precedent. În spatele scenei, are loc o cooperare în privinţa unei game largi de probleme, mai mult decât în orice moment al istoriei Israelului”.

Apoi, duminică, au fost publicate rapoarte care susţineau că membrul neidentificat al familiei regale saudite nu este altcineva decât prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, iar aceasta este într-adevăr o ştire şocantă.

Duminică, agenţia de ştiri arabă IUVM Online, a citat un ofiţer de informaţii al Emiratelor Arabe Unite, care a dezvăluit că Mohammed bin Salman este cel care s-a întâlnit în secret cu oficiali israelieni în cursul săptămânii trecute.

Bin Salman, deşi are puţin peste 30 de ani, este de asemenea şi ministru saudit al Apărării.

Jurnaliştii occidentali au început, de asemenea duminică, să raporteze şi ei că demnitarul saudit care efectuase vizita la israelieni este nimeni altul decât prinţul moştenitor bin Salman – un lucru care ar putea avea consecinţe geopolitice imense pentru regiune.

Rapoartele au fost imediat contestate şi supuse controversei şi neîncrederii. În timp ce numele prinţului bin Salman a continuat să circule duminică, Ambasada saudită din Washington, D.C. a încercat să pună capăt ştirilor privind chestiunea. Un oficial diplomatic saudit senior a scris pe Twitter un simplu “Nu” cu referire la afirmaţiile făcute în presă.

Deşi rapoartele iniţiale din mass media israeliană au speculat că ar putea fi vorba de moment pozitiv pentru problema palestiniană, este improbabil ca viitorul rege al Arabiei Saudite să efectueze personal o vizită neaşteptată în Israel pentru a discuta despre o problemă care a blocat diplomaţia regională timp de câteva decenii.

De asemenea, politica israeliană privind construirea de colonii în teritoriilor palestiniene nu pare să fi suferit vreo schimbare semnificativă - cel puţin nu în sens pozitiv.

Apoi o recunoaştere publică a vizitei cu siguranţă va fi o sursă de stânjeneală pentru ambele state, în special pe frontul saudit intern.

De asemenea, în condiţiile în care atât Israelul cât şi Arabia Saudită sunt implicate atât de puternic în schimbarea regimului din Siria şi într-un moment în care occidentalii par să facă un pas înapoi, este imposibil ca războiul din Siria să nu fi fost un subiect esenţial de discuţie în timpul acestei vizite fără precedent.

Momentul ales pentru această întâlnire pare de asemenea să fie mai mult decât o coincidenţă, dacă luăm în calcul atacul aerian israelian de săptămâna trecută asupra unei poziţii militare siriene.

Atacul a avut loc în noaptea de miercuri spre joi (7 septembrie, ora locală 3:00 a.m.). Conform Zero Hedge, actul de agresiune al Israelului pare să fi urmărit să provoace un răspuns din partea Siriei. În condiţiile în care guvernul sirian este cale să iasă victorios într-un război civil care a zguduit ţara de peste 6 ani şi pe măsură ce armata siriană recuperează rapid tot mai multe teritorii, Israelul pare să fie disperat să menţină războiul în desfăşurare şi depune mari eforturi pentru a atrage puterile externe şi mai adânc în conflictul sirian, în acelaşi timp descriindu-şi acţiunile agresive ca fiind “umanitare”.

Ar putea cele două puteri – Israel şi Arabia Saudită – să fi discutat despre revigorarea războiului stagnat pentru schimbarea regimului din Siria? Până la urmă, declaraţiile Israelului privind dorinţa sa de a face orice pentru a împiedica o prezenţă iraniană durabilă în Siria au căpătat un nou ton ciudat în ultima perioadă.

În timpul recentului summit dintre Netanyahu şi preşedintele rus Vladimir Putin la Soci, liderul israelian l-a avertizat pe Putin că Israelul nu va tolera o sferă de influenţă şiită extinsă şi mai puternică de-a lungul graniţei sale.

Evoluţia curentă a războiului din Siria se îndreaptă exact spre o asemenea situaţie, în special după ce acordul din Astana, intermediat de Rusia cu acordul SUA, pare să fi oferit o aprobare tacită a prezenţei trupelor iraniene în anumite părţi ale Siriei, în acelaşi timp înlocuind Rusia de pe scaunul şoferului.

Ulterior, a fost dezvăluit faptul că un oficial senior israelian, care l-a însoţit pe Netanyahu la Soci, a ameninţat cu asasinarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad prin bombardarea palatului său din Damasc, adăugând că Israelul va urmări să submineze acordul din Astana privind calmarea conflictului din Siria.

În ceea ce priveşte Arabia Saudită, în timp ce implicarea sa în războiul diplomatic cu Qatarul – ambele state fiind membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului – pare să fi temperat ceea ce păreau să fie apeluri de rutină privind înlăturarea lui Assad de la putere, trebuie avut în vedere că actualele tensiuni din interiorul CCG sunt în beneficiul Iranului.

Este complet posibil ca problema ascensiunii staturii geopolitice a Iranului să împingă Regatul Saudit să lucreze direct cu Israelul indiferent de riscuri şi stânjeneala politică (ştirile privind vizita prinţului moştenitor saudit în Israel oferă Iranului o victorie propagandistică şi probabil mai multă influenţă în cadrul lumii arabe, potenţial chiar în sânul populaţiei saudite).

Arabia Saudită ar putea de asemenea să fie îngrijorată cu privire la consecinţele acţiunilor sale bine documentate în Siria. O cablogramă publicată de Wikileaks în 2015 ca parte a “Saudi Leaks”, când au fost publicate memorandumuri diplomatice saudite şi alte documente, evidenţiază exact acest scenariu.

Deşi nu ştie data exactă a cablogramei, aceasta a fost concepută cândva la începutul anului 2012, pe baza referirilor interne în textul arab. Acest document descrie logica internă a Regatului pe termen lung privind Siria: în cazul în care regimul sirian ar reuşi să supravieţuiască crizei curente, sub orice formă, atunci va creşte pericolul pentru Regat, acest lucru însemnând că Arabia Saudită trebuie “să găsească prin toate mijloacele disponibile şi posibile modalităţi pentru a răsturna regimul curent din Siria”.

Chiar dacă cel care a efectuat vizita ăn Israel a fost prinţul moştenitor saudit bin Salman, momentul vizitei delegaţiei de nivel înalt este pur si simplu imposibil de ignorat.

Pe scurt Siria a fost cu siguranţă discutată… şi la scurt timp după aceea a fost bombardată de israelieni. Asemenea de relaţii directe şi apropiate între inamici de lungă durată ar putea fi un semn al amplificării tensiunilor regionale şi al faptului că ar putea fi luate măsuri disperate în regiune.

Acest lucru nu este cu siguranţă – după cum a sugerat mass media israeliană – un semn al păcii regionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor