UE: Rusia încalcă regulile OMC prin taxele sale la exporturile de petrol
Uniunea Europeană a comunicat Rusiei că sistemul său de taxare a exporturilor de petrol încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), favorizând China şi făcând discriminări împotriva cumpărătorilor europeni, au declarat marţi diplomaţi de la Bruxelles.
Temerile îndelungate ale UE legate la taxele petroliere ale Rusiei - exprimate luni la o întâlnire a comitetului OMC - ar putea fi supuse unui proces legal în cadrul OMC, a declarat un oficial al organizaţiei.
UE denunţă faptul că Rusia stabileşte taxe diferite pentru export în timp ce urmăreşte să îşi dezvolte anumite câmpuri petroliere din estul Siberiei, care aprovizionează conducta ESPO către China şi coasta Pacificului.
De asemenea, Rusia urmăreşte să îşi dezvolte exporturile de petrol şi gaze către China şi alte pieţe asiatice pentru a compensa eforturile tot mai mari ale UE de a se distanţa de importurile energetice ruseşti.
Kremlinul a declarat că taxarea diferită are la bază calitatea diferită a ţiţeiului produs de diferite câmpuri petroliere.
Dar UE consideră că este unul şi acelaşi produs şi a încurajat Rusia să înlocuiască taxele pentru export cu o taxă de extracţie, a declarat oficialul OMC.
Alte temeri manifestate la întâlnirea OMC au inclus restricţiile privind produsele agricole, tarife ridicate în ceea ce priveşte televizoarele şi frigiderele, subvenţii pentru producătorii de maşini şi tarife protecţioniste în favoarea producătorilor de maşini agricole, conform unui oficial OMC prezent la întâlnire.
Cinci plângeri în legătură cu Rusia au ajuns deja la corpul de soluţionare a litigiilor din cadrul OMC.
Reprezentantul Rusiei la întâlnirea OMC a declarat că ţara sa a fost serioasă cu privire la angajamentele asumate în cadrul OMC şi că este mereu pregătită să se implice într-un dialog constructiv. El a mai atras atenţia asupra faptului că Rusia a redus unele tarife în luna septembrie.
De asemenea, reprezentantul rus a declarat că suspendările în comerţul cu Ucraina s-au datorat inconsecvenţelor din tabăra ucraineană, precum şi necesităţii de a preveni practicile comerciale neloiale şi de a proteja drepturile consumatorilor.