Rusia pierde anual aproximativ 140 miliarde USD datorită conflictului cu Ucraina
alte articole
Rusia pierde anual aproximativ 40 de miliarde USD (32 miliarde de euro) datorită sancţiunilor vestice aplicate împotriva Kremlinului pentru rolul său în conflictul ucrainean, a declarat luni ministrul rus al finanţelor Anton Siluanov.
“Pierdem aproximativ 40 miliarde de dolari pe an datorită sancţiunilor geopolitice şi pierdem aproximativ 90-100 miliarde de dolari pe an în urma scăderii preţurilor la petrol cu 30%”, a declarat Siluanov într-un discurs la un forum politic din Moscova.
Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite asupra economiei Rusiei, care este puternic dependentă de exporturile de materiale brute, blochează accesul ţării la pieţele internaţionale de capital şi de asemenea accesul la tehnologie.
Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a acuzat sâmbătă Vestul că încearcă să schimbe regimul din Rusia printr-o serie de sancţiuni ce urmăresc să distrugă economia şi declanşeze proteste publice.
Cu toate acestea, tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-a produs numai după ce Vladimir Putin s-a opus încheierii acordului de parteneriat cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite de violenţa jandarmilor ucraineni, care au generat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri care au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.
Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce a atras sancţiunile occidentale.
Ministrul rus al energiei Alexander Novak a declarat vineri că Rusia ia în considerare reducerea producţiei sale de petrol într-o încercare de a determina creşterea preţurilor, în contextul în care scăderea preţurilor la ţiţei şi sancţiunile impuse de Vest au dus la o devalorizare a rublei.
Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat duminică că scăderea preţurilor la petrol se datorează “unor măsuri specifice ale partenerilor noştri de pe piaţa energetică”, într-o aparentă referire la SUA şi Arabia Saudită.
Rusia, un producător important de ţiţei la nivel mondial, nu este membră a cartelului de producători de petrol, OPEC, care va discuta în această săptămână despre reducerea producţiei ruseşti de petrol.
Moscova îşi obţine aproximativ jumătate din veniturile sale din vânzarea de petrol iar bugetul său pentru anul viitor, adoptat vineri de camera inferioară a Parlamentului, se bazează pe un preţ al petrolului de 96 dolari pe baril.
Sancţiunile denunţate de Kremlin au fost aplicate de UE şi SUA în urma rapoartelor privind implicarea Rusiei, cu soldaţi şi armament, în conflictul separatist din estul Ucrainei, soldat până acum cu peste 4.100 de victime.
Deşi neagă implicarea în conflict, Federaţia Rusă continuă să îşi comaseze forţele la graniţa ruso-ucraineană, aducând inclusiv radare şi avioane de luptă MIG-31, interceptori capabili să atingă o viteză maximă de Mach 2,83.
Mai mult, autorităţile de la Kiev au acuzat, vineri, Rusia că a lansat atacuri de artilerie peste graniţă până în teritoriile ucrainene, astfel încălcând armistiţiul semnat pe 5 septembrie la Minsk.