Scurgerea de capital rusesc ar putea atinge 130 de miliarde USD



Bancnote de ruble ruseşti.
Bancnote de ruble ruseşti. (Captură Foto)

Scurgerea de capital din Rusia ar putea atinge 130 de miliarde USD în acest an, a avertizat luni ministrul rus al Finanţelor Anton Siluanov.

Predicţia apropie aşteptările guvernului de cele ale Băncii Centrale Ruse, care a declarat pe 10 noiembrie că scurgerea de capital ar putea ajunge la 128 de miliarde USD în 2014.

Investitorii şi-au retras banii din Rusia în acest an în contextul unor tensiuni internaţionale tot mai mari, stagnând astfel creşterea economică, şi a sancţiunilor vestice aplicate împotriva Moscovei datorită rolului acesteia în conflictul ucrainean.

Scurgerea de capital net pentru acest an ar putea fi între 120 şi 130 de miliarde USD, a declarat Siluanov investitorilor în timpul unei conferinţe în Singapore, conform Bloomberg.

Cea mai ridicată scurgere de capital în Rusia post-sovietică a avut loc în 2008 când 133,6 miliarde USD au dispărut din ţară datorită unei crize financiare globale şi a unor preţuri tot mai mici la petrol.

Oficialii şi experţii ruşi şi-au ridicat în repetate rânduri estimările pentru scurgerea de capital rusesc din acest an.

Peste 85 de miliarde USD au ieşit din Rusia în perioada ianuarie-septembrie a acestui an, conform datelor publicate de Banca Centrală.

Scurgerea de capital a fost de 61 miliarde USD în 2013 şi de 53,9 miliarde USD în 2012.