Rusia începe presiunile. Ucraina mobilizează armata. NATO se întâlneşte de urgenţă

Protestatarii din Kiev în faţa forţelor Berkut.
Protestatarii din Kiev în faţa forţelor Berkut. (Shuttershock)

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexander Turcinov, a denunţat duminică situaţia foarte gravă din peninsula Crimeea, în timp ce şeful Consiliului de Securitate şi Apărare a ordonat mobilizarea unităţilor din rezervă, notează Kiev Post.

Forţele ruse, fără să tragă vreun glonţ, au ocupat, începând de joi, aeroporturile, sediile guvernamentale, drumurile şi bazele militare din Crimeea. Trei baze militare din împrejurimile Simferopolului sunt înconjurate de forţele ruse. Soldaţii ucraineni, în număr mult prea mic, s-au baricadat şi au refuzat să cedeze presiunilor ruse.

”Armata Rusiei a blocat bazele militare din Crimeea” şi le cere soldaţilor ucraineni să se predea. Ultimatumul oferit soldaţilor a fost stabilit duminică, la ora 17:00, a anunţat Turcinov.

Executivul de la Kremlin refuză să deschidă dialogul cu preşedintele ucrainei şi continuă acţiunile invazive din Crimeea ce pot declanşa conflictele armate.

”Nu am putut să dau de Putin sau de Medvedev. Scopul lor este să oprească economia Ucrainei şi să pornească haosul. Încearcă să instaureze o stare de panică” a mai adăugat Turcinov.

Prim ministrul ucrainei, Arseny Iatseniuc a precizat că un atac armat al forţelor ruse ”ar însemna începutul războiului şi sfârşitul relaţiilor între Ucraina şi Rusia”.

Ucraina mobilizează armata

Şeful Consiliului de Securitate şi Apărare din Ucraina a ordonat subordonaţilor alertarea tuturor trupelor militare din ţară, conform secretarului de consiliu Andry Paruby. În jurul prânzului, spaţiul aerian al ţării a fost închis pentru avioanele militare.

Ministerul Apărării de la Kiev a început conscripţia bărbaţilor capabili de luptă cu vârsta maximă de 40 de ani, legile ţării permiţând conscripţia universală a bărbaţilor.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andry Descitsya a făcut un apel către Alianţa Nord Atlantică pentru a ”examina toate posibilităţile pentru a proteja integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”.

NATO se întâlneşte de urgenţă

Ambasadorii Alianţei Nord Atlantice s-au întâlnit duminică la Bruxelles într-o conferinţă de urgenţă pe tema Ucrainei. Statele Unite au propus să trimită o delegaţie a Naţiunilor Unite sau a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa, în care Moscova are dreptul de vot.

”Aceasta este probabil cea mai periculoasă situaţie din Europa de la invazia sovietică a Cehoslovaciei. Realistic, trebuie să presupunem că peninsula Crimeea este în mâinile Rusiei. Provocarea va fi să deturnăm Rusia de la cucerirea regiunii estice a Ucrainei”, a precizat un oficial vestic.

La sfârşitul conferinţei, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să înceteze activităţile militare în Ucraina, deoarece reprezintă "o ameninţare pentru pacea şi securitatea Europei".