Intâlnire urgentă a ambasadorilor ţărilor membre NATO pe tema crizei din Ucraina

(GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Anders Fogh Rasmussen, Secretarul general al NATO, i-a chemat duminică la Bruxelles pe cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale Alianţei, la o întrunire urgentă pe tema "situaţiei grave din Ucraina", a anunţat Rasmussen pe contul său de Twitter.

"Aliaţii din cadrul NATO se vor consulta pe marginea situaţiei grave din Ucraina. Consiliul Nord-Atlantic se va reuni mâine (duminică, 2 martie - n.n.), urmat de o Comisie NATO-Ucraina", a informat el.

Potrivit unor surse diplomatice, reuniunea cu ambasadorii va începe la ora 12:00 GMT (14:00, ora României), iar Comisia NATO-Ucraina se va întruni la ora 15:00 GMT (17:00, ora României).

Această întrunire se va desfăşura cu o zi înaintea reuniunii de criză programată a avea loc între cei 28 miniştri europeni de Externe.

"Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritorială şi frontierele sale", anunţă Rasmussen pe Twitter.

Totodată, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a cerut Rusiei să nu mai trimită trupe în Ucraina şi să respecte legislaţia internaţională.

Polonia a făcut apel sâmbătă către ţările semnatare (Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie) ale Memorandumului de la Budapesta, care a fost adoptat în 1994, pentru "a-şi îndeplini angajamentele" în ce priveşte respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.