Rusia îi cere lui Erdogan să înceteze trimiterea de mercenari din Siria în Nagorno-Karabah

Lupte între forţe azere şi armene în enclava Nagorno Karabah (Ministerul armean al Apărării via AFP / Getty Images)
A.P.
05.11.2020

Într-o rară critică adresată Turciei, Rusia a criticat dur ţările care trimit mercenari pe frontul din Caucaz. Într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant săptămâna aceasta, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut ţărilor din Orientul Mijlociu să nu mai alimenteze conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan, trimiţând mercenari.

"Am solicitat în mod repetat jucătorilor externi să îşi folosească influenţa pentru a preveni transferul de mercenari, care, conform datelor disponibile, în zona de conflict se apropie deja de 2.000", a afirmat Lavrov.

"În special, problema a fost ridicată de preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unei conversaţii telefonice cu preşedintele turc [Recep Tayyip] Erdogan la 27 octombrie şi în timpul convorbirilor programate în mod regulat cu liderii din Azerbaidjan şi Armenia", a adăugat el, sugerând că Putin a transmis aceeaşi mustrare în timpul apelului telefonic.

Turcia - în principal - este acuzată că sprijină agresiunea azeră asupra enclavei Nagorno - Karabah, pe care încearcă să o revendice. Regiunea separatistă a aparţinut Azerbaidjanului, în ciuda faptului că este locuită de o populaţie armeană, creştină - şi a trecut sub controlul Armeniei la începutul anilor '90.

Turcia lui Recep Erdogan a declarat deschis că sprijină încercările regimului de la Baku de a-şi recăpăta teritoriul şi că Azerbaidjanul "nu mai poate aştepta 30 de ani".

Până în prezent au existat cel puţin trei încercări de a obţine un acord de încetare a focului mediate de Rusia. Cu toate acestea, toate cele trei au eşuat în câteva ore de la anunţare, fiecare parte implicată în conflict dând vina pe adversar pentru reînceperea bombardamentelor.

Lavrov şi-a exprimat speranţa că termenii de încetare a focului vor fi conveniţi de ambele părţi în grupul de ţări Minsk.

El a spus până acum că „nu a fost posibil să se ajungă la un acord asupra tuturor parametrilor” între părţile implicate în conflict.

Dar comentariile sale păreau să dea vina pe Turcia, având în vedere rolul vizibil sporit pe care Ankara îl joacă în conflict.

Moscova a înfiinţat un post de observator lângă zona fierbinte, dar situat în interiorul graniţelor naţionale ale Armeniei.

Sâmbătă, Ministerul rus de Externe a abordat eventualitatea escaladării tensiunilor şi începerii unui conflict regional, care să atragă puteri precum Turcia sau chiar Iranul, care are o populaţie etnică azeră însemnată, dar care are relaţii bune cu Armenia.

Rusia a declarat că va fi pregătită să acorde „toată asistenţa necesară” Armeniei, cu care are un tratat de securitate în cazul în care războiul se va extinde pe teritoriul armean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor