Turcia îi transmite Rusiei că Armenia trebuie să elibereze zonele ocupate

Lupte între forţe azere şi armene în enclava Nagorno Karabah
Lupte între forţe azere şi armene în enclava Nagorno Karabah (Ministerul armean al Apărării via AFP / Getty Images)
A.P.
13.10.2020

Ankara, prin ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a subliniat în cadrul unei conversaţii telefonice pe care a avut-o cu omologul său rus, Serghei Şoigu, „necesitatea retragerii Armeniei din zonele azere ocupate”.

Ministerul Apărării din Turcia a declarat, într-un comunicat, că Akar l-a sunat luni pe Şoigu şi, în timpul apelului, „s-au schimbat opinii cu privire la atacurile Armeniei asupra Azerbaidjanului”.

Potrivit declaraţiei, Akar a subliniat că Armenia, despre care a afirmat că „a lansat un atac asupra populaţiei civile şi a încălcat regimul de încetare a focului, trebuie să oprească atacurile şi să se retragă din teritoriile ocupate”.

Akar a subliniat că „Azerbaidjanul nu mai poate aştepta încă 30 de ani”, subliniind sprijinul Turciei pentru Azerbaidjan în demersul său de „recâştigare a controlului asupra teritoriilor sale”.

Pe 27 septembrie au izbucnit ciocniri armate pe linia de separaţie dintre forţele azere şi armene din regiunea Nagorno-Karabah şi zonele adiacente, în cea mai periculoasă escaladare a conflictului dintre cele două părţi în ultimii 20 de ani, pe fondul acuzaţiilor reciproce de începere a ostilităţilor şi de a aduce luptători străini.

Turcia este considerată un aliat major al Azerbaidjanului, care este implicat în ciocnirile împotriva forţelor armene - prin transferul de mercenari străini (în special islamişti sirieni), dar şi printr-un presupus sprijin aerian.

Pe 10 octombrie, Azerbaidjanul şi Armenia au ajuns la un acord la nivelul miniştrilor de Externe prin intermediul Rusiei pentru a declara încetarea focului în scopuri umanitare.

Câteva ore mai târziu, cele două părţi au încălcat acordul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor