Re-escaladare majoră a tensiunilor din estul Mediteranei. Turcia nu renunţă la forajul de ţiţei în zona Greciei

Nava turcă de foraj Oruc Reis (Getty Images)
A.P.
13.10.2020

La sfârşitul lunii septembrie, pentru o perioadă care a durat până la începutul acestei luni, a părut că disputa dintre Turcia şi Grecia din estul Mediteranei privind explorarea hidrocarburilor din zonele cipriote s-a detensionat, având în vedere contacte diplomatice intense şi negocierile dintre principalii actori, inclusiv Cipru şi UE, în ciuda faptului că în august şi la începutul lunii septembrie, părţile rivale au organizat exerciţii militare sporite, care au ameninţat în orice moment să escaladeze într-un conflict real.

Însă acest calm momentan a fost spulberat după ce marina turcească a emis duminică noaptea un aviz public, spunând că va desfăşura activităţi de explorare cu ajutorul navei Oruc Reis chiar lângă cea mai estică insulă a Greciei, Kastellorizo. Turcia a indicat că misiunea este planificată în următoarele zece zile, până pe 22 octombrie.

În mod previzibil, Atena a condamnat imediat această mişcarea spunând că este „o escaladare majoră şi o ameninţare directă la adresa păcii şi securităţii în regiune”, potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe.

Premierul grec Kyriakos Miţotakis a notificat telefonic Consiliul European, într-un moment în care UE ameninţase deja Turcia cu sancţiuni. „Acest nou act unilateral este o escaladare severă din partea Turciei”, a spus Miţotakis.

Asemenea cazurilor anterioare de trimitere a vaselor turceşti de foraj al ţiţeiului şi gazelor în apele greceşti şi cipriote recunoscute pe plan internaţional drept zone economice exclusive (ZEE), Ankara a promis că va escorta vasul de foraj cu nave militare dacă este necesar „sprijinul şi protecţia”, potrivit ministrului turc al Apărării Hulusi Akar.

Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a folosit acest ultim act provocator pentru a evidenţia un tipar de agresiune turcească care se întinde pe întreaga regiune: „Am explicat evident, cine este numitorul comun în toate situaţiile problematice din zonă, şi anume Nagorno-Karabah, Siria, Irak, Cipru, sud-estul Mediteranei ”, a declarat el.

„Numitorul comun este Turcia”, a subliniat Dendias. „Turcia subminează pacea şi stabilitatea în regiune.”

Emmanuel Macron a fost printre primii şefi de stat ai marilor puteri europene care a condamnat acţiunile turceşti, trimiţând chiar avioane de luptă şi fregate franceze pentru a se alătura exerciţiilor militare organizate de Grecia în ultima vreme.

Cu toate acestea, întregul conflict a fost jenant pentru NATO, având în vedere că implică ţara cu a doua armată ca marine din NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor