Turcia ameninţă Armenia că se va implica direct în conflictul din Nagorno-Karabah

Lupte între forţe azere şi armene în enclava Nagorno Karabah
Lupte între forţe azere şi armene în enclava Nagorno Karabah (Ministerul armean al Apărării via AFP / Getty Images)

Începând cu 13 octombrie, ciocnirile dintre forţele armene şi azere continuă în partea de sud a regiunii separatiste Nagorno-Karabah, în timp ce restul frontului pe care luptă guvernele din Baku şi Erevan şi-a limitat activitatea militară la schimburi sporadice de artilerie şi lovituri aeriene.

Acordul de încetare a focului semnat la Moscova de părţile aflate în conflict rămâne formal în vigoare, dar condiţiile de încetare a focului nu sunt îndeplinite de niciuna dintre părţi.

Principalul punct de instabilitate este oraşul Hadrut, despre care preşedintele azer Ilham Aliyev a anunţat că a fost „eliberat” de „ocupaţia armeană”. Dar forţele armene sunt încă prezente în zonă, aşa că, acum, dictatorul azer este obligat să explice ce se întâmplă.

Armata armeană declară că oraşul este încă în mâinile forţelor sale şi că a respins cu succes un alt atac azer acolo.

Turcia ameninţă în mod deschis Armenia cu o ofensivă comună turco-azeră dacă Baku nu va ceda regiunea Nagorno-Karabah. Între timp, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a afirmat că „Baku nu poate aştepta justiţia încă 30 de ani”, susţinând că „Turcia este gata să susţină poziţia corectă a părţii azere”.

Potrivit lui Akar, dacă tensiunile din Nagorno-Karabah nu vor fi rezolvate în viitorul apropiat, atunci următorul pas va fi „ofensiva azero-turcă ce va urmări returnarea pământului lor”.

Surse afiliate grupurilor militante care beneficiază de sprijin turcesc din Siria afirmă că Ankara pregăteşte o nouă desfăşurare de grupuri militante în Azerbaidjan pentru a sprijini războiul cu Armenia. Dacă se confirmă numărul de 1.500-2.000 de militanţi care urmează să fie trimişi în Azerbaidjan, ridicând numărul estimat la 4.000-6.000, va confirma faptul că Ankara este hotărâtă să îşi folosească influenţa pentru a presa Azerbaidjanul pentru a continua escaladarea.

O victorie a Azerbaidjanului în conflict ar cimenta influenţa musulmană în Caucaz şi ar spori popularitatea lui Recep Tayyip Erdogan, care se poziţionează ca lider al lumii popoarelor turkmene şi ca sultan de facto al propriului său imperiu neo-otoman.

Potrivit părţii armene, armata turcă este deja direct implicată în război. În special, prezenţa F-16 turceşti, a forţelor speciale turceşti, a consilierilor militari şi a militanţilor sirieni sprijiniţi de Ankara în Azerbaidjan sunt greu de negat.

Rapoartele de la sol şi poziţia diplomatică a părţilor indică faptul că Azerbaidjanul, sprijinit de Turcia, pregăteşte o nouă ofensivă militară împotriva forţelor armene în regiunea Nagorno-Karabah pentru a-şi consolida şi extinde câştigurile obţinute deja, înainte de a veni iarna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe