Armata azeră loveşte sisteme de apărare în Armenia în zona Hadrat

Un soldat armean în oraşul Martakert din regiunea Nagorno-Karabah.
Un soldat armean în oraşul Martakert din regiunea Nagorno-Karabah. (Captură Foto)

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunţat, la 14 octombrie, că forţele sale au efectuat lovituri asupra sistemelor de rachete balistice operaţionale armene în zona de frontieră, în apropierea zonei Kalbajar din regiunea contestată Nagorno-Karabah.

Armata azeră a susţinut că rachetele distruse „erau îndreptate către Ganja [al doilea oraş ca mărime, din Azerbaidjan, n.r ], Mingachevir şi alte oraşe din Azerbaidjan, pentru a provoca victime în rândul populaţiei paşnice şi pentru a distruge infrastructura civilă”.

Ministerul Apărării din Armenia a confirmat loviturile şi a ameninţat Azerbaidjanul cu atacuri de represalii asupra ţintelor militare din interiorul ţării. „De acum înainte, Forţele Armate din Armenia îşi rezervă dreptul de a ataca orice obiectiv militar sau grupare militară din Azerbaidjan. Conducerea politico-militară din Azerbaidjan poartă întreaga responsabilitate pentru procesul de schimbare a logicii acţiunilor de luptă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării.

Armenia a susţinut că a doborât un avion de război azer Su-25. Acesta ar fi al doilea avion de acest tip despre care se pretinde că a fost doborât în ultimele zile. În ambele cazuri nu au fost furnizate dovezi care să confirme revendicările.

Potrivit surselor armene şi azere, au existat ciocniri intense şi dueluri de artilerie în partea de nord şi de sud a enclavei Nagorno-Karabah.

La 13 octombrie, armata azeră a transmis un videoclip luat în împrejurimile oraşului Hadrat din regiunea Nagorno-Karabah, susţinând că a preluat controlul asupra oraşului.

Anterior, surse armene şi jurnalişti care lucrează în partea armeană au postat mai multe videoclipuri din aceeaşi zonă, susţinând că oraşul este încă în mâinile forţelor armene.

Potenţialul succes militar al Azerbaidjanului ar putea duce cu uşurinţă la prăbuşirea apărării armene în apropierea oraşului Fizuli şi la pierderea ulterioară a zonei în faţa forţelor azere. Astfel, armata sa îşi va continua avansul în zonă, în ciuda susţinerilor publice faţă de presupusul acord de încetare a focului din 10 octombrie, acceptat sub arbitrajul Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe