Secretarul general NATO vede o soluţie paşnică pentru Nagorno-Karabah, dar cere Turciei să îşi exercite influenţa

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Pe măsură ce marile puteri devin mai vocale în apelurile lor la pace, în weekend s-a înregistrat o escaladare severă a luptelor în regiunea Nagorno-Karabah, controlată de Armenia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut încetarea imediată a ostilităţilor. "Suntem profund îngrijoraţi de escaladarea ostilităţilor, îndemnăm părţile să înceteze imediat lupta şi să găsească o cale de progres spre o rezoluţie paşnică", a spus Stoltenberg, într-o conferinţă de presă ţinută luni.

Cu toate acestea, şeful NATO a cerut Turciei să-şi folosească „influenţa” pentru a detensiona situaţia - chiar şi după dovezi din ce în ce mai multe care sprijină teoria că Turcia s-a amestecat de partea azeră prin desfăşurarea de luptători islamişti sirieni în conflict.

"Mă aştept ca Turcia să îşi folosească influenţa considerabilă pentru a calma tensiunile", a menţionat Stoltenberg. Ankara a declarat că sprijină partea „oprimată” şi s-a considerat mult timp o „ţară frate” a Azerbaidjanului - de care este unită cultural şi religios.

"Este extrem de important să transmitem un mesaj foarte clar tuturor părţilor că ar trebui să înceteze lupta imediat, că ar trebui să sprijinim toate eforturile pentru a găsi o soluţie paşnică şi negociată", a afirmat Stoltenberg în timpul unei vizite în Turcia. „Nu există vreo soluţie militară”, a spus el într-o conferinţă de presă, conform Reuters.

Răspunsul armenilor nu s-a lăsat aşteptat, liderii armeni spunând Washingtonului că poziţia lui Stoltenberg „este o continuare a politicilor genocide desfăşurate de Turcia împotriva armenilor”, conform New York Times.

Atât Rusia, care sprijină Armenia cu care are un acord de securitate, cât şi Iranul, încearcă să găsească o cale diplomatică, Kremlinul declarând în acest weekend că „Rusia menţine un dialog la nivel înalt asupra conflictului din Nagorno-Karabah atât cu Turcia cât şi cu Azerbaidjan şi Armenia”, care se desfăşoară prin Ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

În ultimul timp, Armenia a indicat că este pregătită să coopereze cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare din Europa în restabilirea păcii, cu toate acestea, preşedintele azer a avertizat că orice rezultat trebuie să păstreze „integritatea” suveranităţii ţării sale şi că este gata să lupte în continuare până când se va realiza acest lucru.

Conform The Guardian, conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan cu privire la regiunea disputată Nagorno-Karabah ar fi escaladat dramatic după ce Baku a acuzat forţele armene de lansarea de rachete asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Azerbaidjan, Ganja, care se află în afara teritoriului contestat. De asemenea, a fost raportat că regiunea Nagorno-Karabah a declarat că 18 civili au fost ucişi şi peste 90 au fost răniţi după o săptămână de lupte.

Armenia a acuzat forţele azere de bombardamentele deliberate şi ţintirea civililor din oraşele din regiunea atacată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe