Rusia ignoră negocierile internaţionale şi decide construirea a doua centrale nucleare în Iran
alte articole
Rusia a semnat un acord preliminar care vizează construirea a altor două centrale nucleare în portul oraşului iranian Bushehr, a anunţat miercuri agenţia oficială de ştiri a Iranului IRNA. Cele două părţi au ajuns la acest nou acord în timpul vizitei de marţi la Teheran a unui înalt oficial rus din cadrul agenţiei de energie atomică din Rusia Rosatom.
„Iran şi Rusia au ajuns la un acord preliminar pentru a construi cel puţin două centrale nucleare”, a informat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Energiei Atomice, Behrouz Kamalvandi, pentru IRNA.
Cele două noi centrale nucleare de 1.000 megawaţi vor fi construite alături de centrala electrică existentă în Bushehr, care a fost construită tot de ruşi, a precizat Kamalvandi.
Vor avea loc discuţii pentru stabilirea aspectelor tehnice şi financiare ale proiectului, iar un acord final este de aşteptat să fie semnat "foarte curând", a adăugat acesta.
În ciuda unui acord preliminar la care a ajuns cu marile puteri în ceea ce priveşte controversatul său program nuclear, Iranul încă se confruntă cu sancţiunile occidentale dure care afectează sectorului petrolier şi bancar.
Ambasadorul Iranului în Rusia, Mehdi Sanaei, a declarat luna trecută că parteneri comerciali apropiaţi au negociat livrarea de către Iran a sute de mii de barili de petrol pe zi, în schimbul unor bunuri şi servicii oferite de Rusia inclusiv a noilor centrale nucleare planificate. Oficialii ruşi nici nu au confirmat, nici nu au negat discuţiile, subliniind în acelaşi timp că acestea nu contravin sancţiunilor ONU.
Însă Casa Albă şi-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la potenţialul acestui acord de a submina sancţiunile UE şi SUA, care în opinia administraţiei americane sunt responsabile pentru aducerea Iranului la masa negocierilor nucleare.
Iran şi puterile sunt încă în discuţii cu privire la un acord pe termen lung pentru a înlătura preocupările occidentului privind ambiţiile sale nucleare. În timp ce iranienii susţin că programul lor nuclear are un scop paşnic, mai multe puteri occidentale şi-au exprimat constant temerile privind dezvoltarea unor arme nucleare sub umbrela unui program civil. În acest timp, ruşii sprijină dezvoltarea programului nuclear iranian în ciuda acestor temeri.
Amintim că în luna noiembrie a fost încheiat un acord interimar între Iran şi grupul 5+1 (SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), însă aceasta este doar o etapă preliminară, părţile încercând să ajungă la un acord global care are ca scop eliminarea potenţialului militar din programul nuclear al ţării.
Responsabilii americani au dat de înţeles că, în cazul eşecului negocierilor, 'toate opţiunile rămân pe masă'. La rândul său, secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat că 'opţiunile militare sunt pregătite'. De cealaltă parte, şeful armatei iraniene, generalul Hassan Firouzabadi, a avertizat, în contextul negocierilor privind programul nuclear iranian, că Iranul este pregătit pentru o „bătălie decisivă împotriva Statelor Unite şi a regimului Sionist”, conform agenţiei de stat Fars.
Mohammad Javad Zarif, ministrul afacerilor externe al Iranului, a exclus posibilitatea ca cineva să dicteze ţării sale ce trebuie să facă în privinţa centralelor nucleare. În ceea ce priveşte ghidul suprem Ali Khamenei, acesta estimează că negocierile, cărora el nu s-a opus, 'nu vor duce nicăieri'.
Dacă programul negocierilor va avea succes, Iranul ar putea să obţină ridicarea integrală a sancţiunilor economice aplicate de către ONU, SUA şi UE. În caz contrar, am putea vedea o escaladare a tensiunilor între Occident şi partea iraniană.