Rusia extinde capabilităţile militare. Va dubla testele de rachete balistice în 2018
alte articole
Kremlinul va desfăşura de două ori mai multe teste de rachete balistice în 2018 în contextul amplificării tensiunilor globale, a dezvăluit un comandant de rang înalt rus.
Numărul testelor se va dubla, ajungând la 12, în decursul anului următor, în timp ce Rusia îşi va intensifica pregătirile militare, a afirmat comandantul rus Serghei Karakaiev.
Karakaiev a afirmat: “Cinci teste de rachete au fost desfăşurate în 2017, altul fiind în aşteptare, şi 12 lansări au fost planificate pentru 2018”.
Soldaţii ruşi vor fi de asemenea echipaţi cu 20 de lansatoare de rachete în 2018. În plus, şefii militari plănuiesc să introducă lansatoare de rachete balistice până în 2026.
Sistemul îmbunătăţit va permite lansarea mai multor rachete balistice dotate cu focoase nucleare de pe lansatoare mobile şi din buncăre.
Comandantul rus a mai afirmat: “Există perspectiva de a menţine complexul de rachete în funcţiune până în 2024... De asemenea, s-au elaborat planuri de extindere a timpului de operare până în 2025-2027”.
Rachetele Sarmat RS-28 ar putea înlocui sistemul şi ar putea fi testate înainte de sfârşitul acestei luni.
Ştirile privind expansiunea militară a Rusiei au fost publicate după ce a ieşit la iveală faptul că Moscova se pregăteşte să dezvolte capabilităţile maritime în Marea Mediterană, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin urmăreşte să îşi exercite influenţa în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Baza de la Tartus de pe coasta Siriei urmează să se extindă pentru a permite acomodarea de nave de luptă cu capacitate mai mare.
În prezent, baza este clasificată ca o unitate de “reparaţii şi reaprovizionare” şi se poate ocupa de doar 4 nave în acelaşi timp.
Dar activităţile de dragare şi de construire de noi chei vor crea spaţiu pentru aproximativ 11 nave de luptă, precum şi pentru cel mai mare crucişător de luptă al Rusiei, Piotr Veliki, care funcţionează cu energie nucleară.
Baza de la Tartus este singura bază maritimă a Kremlinului în afara fostei Uniuni Sovietice şi apele calde ale Mării Mediterane vor oferi navelor ruseşti un acces către Orientul Mijlociu şi Africa de Nord pe toată durata anului.
Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce Putin a ordonat ca un “contingent semnificativ” de soldaţi ruşi să se întoarcă acasă din Siria zguduită de război.
Kremlinul a declarat victoria împotriva militanţilor ISIS în Siria, deşi o coaliţie condusă de SUA contestă afirmaţia.
Moscova îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad în războiul civil din ţara arabă, care a izbucnit în urmă cu aproape 7 ani.
Şi ca “mulţumire” pentru acest sprijin, Damascul a dat undă verde pentru extinderea bazei Tartus în luna ianuarie. Ca parte a unui acord cu guvernul sirian, Rusiei i se va permite să folosească baza aeriană timp de 49 de ani.
În plus, submarinele ruseşti care stau la pândă în Mediterană au fost zărite lansând rachete de croazieră împotriva ţintelor ISIS în ultimele câteva luni.