Pentagonul: Trupele americane vor rămâne în Siria “atât cât este necesar”
alte articole
Forţele americane intenţionează să rămână în Siria “atât timp cât este necesar” pentru a susţine partenerii locali şi pentru a se asigura că teroriştii nu se vor întoarce, a declarat marţi pentru AFP un oficial al Pentagonului. Anunţul a fost făcut în condiţiile în care grupul jihadist Statul Islamic (ISIS) a încetat să mai fie o realitate, iar armata siriană nu este departe de a obţine victoria finală împotriva ISIS în locaţiile pe care acesta încă le controlează în estul Siriei.
“Ne vom menţine angajamentul la sol cât timp va fi necesar, pentru a ne susţine partenerii şi pentru a împiedica revenirea grupurilor teroriste”, a declarat Eric Pahon, purtător de cuvânt al Pentagonului. “Pentru a asigura o înfrângere de durată a ISIS, coaliţia trebuie să se asigure că grupul nu se va putea reface, nu va putea recupera teritoriul pierdut şi nu va organiza atacuri externe”.
Deşi unii oficiali au indicat recent că, în curând, Pentagonul va recunoaşte oficial faptul că are aproximativ 2.000 de soldaţi americani în Siria, numărul oficial raportat de mult timp, cel de 503, încă nu a fost modificat. La sfârşitul lunii octombrie, un oficial militar de top a recunoscut într-un interviu că la sol în Siria ar exista 4.000 de soldaţi, dar în mod bizar şi-a retras declaraţia şi a menţionat: “Imi pare rău, m-am exprimat greşit. Există aproximativ 500 de soldaţi în Siria”.
Potrivit unor rapoarte precedente, preşedintele Trump a motivat necesitatea ca numărul soldaţilor [prezenţi în Siria] să nu fie dezvăluit “inamicului”, însă informaţiile eronate date de Pentagon referitor la desfăşurarea soldaţilor a făcut ca cifrele să nu fie un secret bine păzit.
Pahon a mai declarat că angajamentul trupelor americane în Siria “va avea la bază condiţii” – ceea ce indică faptul că Pentagonul nu are un termen limită sau planuri pe termen scurt privind plecarea din Siria, deşi unele rapoarte recente sugerează că după eliberarea oraşului Raqqa de către Forţele Democratice Siriene (FDS), care sunt susţinute de SUA, ar putea fi retrase câteva sute de soldaţi ai Marinei americane.
“Acest lucru este esenţial pentru protejarea patriei noastre precum şi pentru apărarea aliaţilor şi partenerilor noştri... SUA va susţine o prezenţă militară “bazată pe condiţii” în Siria pentru a combate ameninţarea unei rebeliuni conduse de terorişti, pentru a preveni o renaştere a ISIS şi pentru a stabiliza zonele eliberate”, a continuat Pahon.
Deşi unii oficiali americani au subliniat încă din prima zi natura temporară şi pe termen scurt a operaţiunilor Pentagonului în ţara arabă, vara trecută Turcia a expus locul unde s-ar afla 13 baze americane în Siria. În acelaşi timp, grupul rebel sirian YPG, care este susţinut de SUA, a indicat anterior existenţa a şapte baze militare americane în nordul Siriei. Totuşi, Pentagonul nu a confirmat niciodată locaţiile şi numărul acelor baze – deşi cu mai puţin de doi ani în urmă, publicul american a fost asigurat că în Siria nu vor opera soldaţi americani.