Centrală rusă recunoaşte că emite izotopul nuclear detectat deasupra munţilor Urali
alte articole
Un consilier al directorului general al unei centrale de procesare nucleară din Rusia, care este suspectat că ar fi în spatele amplificării radioactivităţii deasupra Europei în perioada septembrie-octombrie, a recunoscut că unitatea respectivă emite izotopul care a fost înregistrat deasupra munţilor Urali.
Oficiali ruşi au raportat luna trecută niveluri ridicate ale izotopului radioactiv Ruteniu-106 (Ru-106) în apropierea centralei Maiak, dar centrala a insistat la acea vreme că nu poate fi sursa contaminării din moment ce nu extrage izotopul şi nu desfăşoară niciun fel de operaţiuni care ar fi putut duce la eliberarea sa în aer.
Iuri Mokrov, consilier al directorului general al centralei Maiak, a afirmat într-o conferinţă de presă în 13 decembrie că centrala procesează în mod regulat izotopul Ru-106, însă a insistat că centrala nu poate fi sursa niciunei scurgeri majore. El a adăugat că emisiile de la centrala Maiak sunt atât de nesemnificative “încât le putem vedea doar în coşul [centralei]”.
Declaraţia lui Mokrov a fost făcută după ce membrii unei comisii conduse de Rosatom, corporaţia de stat însărcinată cu industria energiei nucleare din Rusia, au afirmat în 8 decembrie că nivelul ridicat al radioactivităţii din Europa ar fi putut fi generat de un satelit în cădere.
Institutul francez pentru siguranţă nucleară, IRSN, a afirmat în 9 noiembrie că izotopul Ruteniu-106 probabil a provenit de la o unitate precum o centrală de tratare a combustibilului nuclear sau un centru de medicină radioactivă din acea parte a Rusiei (deasupra munţilor Urali) sau în sudul Kazahstanului.
IRSN a declarat că lipsa unui avertisment din partea Moscovei privind scurgerea izotopului a generat temeri – în Rusia şi străinătate – că guvernul rus ar putea reţine informaţii despre accidente care implică radioactivitate.
Iniţial, IRSN a considerat că materialul radioactiv ar fi provenit de la un satelit echipat cu un generator care conţinea Ruteniu.
Dar, ulterior, directorul pentru sănătate al IRSN, Jean-Christophe Gariel, a declarat în luna noiembrie că institutul nu mai consideră că ar fi fost vorba de un satelit.
Gariel a citat o investigaţie desfăşurată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care a descoperit că niciun satelit alimentat cu Ruteniu nu a reintrat în atmosferă în perioada de timp analizată.
Centrala Maiak, situată în regiunea Celeabinsk din Rusia, a fost locul unuia dintre cele mai grave accidente nucleare din lume în septembrie 1957, când a explodat un rezervor pentru deşeuri.
Incidentul a produs contaminarea unei suprafeţe de pământ de 23.000 de km pătraţi şi a forţat autorităţile să evacueze 10.000 de rezidenţi din regiunile învecinate.