Raport: Rusia foloseşte arme cu pulsuri electromagnetice împotriva ISIS

Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

Potrivit unui nou raport, unităţile militare ruseşti care luptă în Siria împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS) şi a rebelilor care urmăresc alungarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad deţin arme de ultimă generaţie care pot scoate din uz dronele inamice.

Armele folosite în prezent de armata rusă se numesc “Stupor” şi sunt produse de Locmas. În plus, concernul Kalaşnikov îşi dezvoltă, de asemenea, propria “armă electromagnetică”, numită REX-1. Ambele arme operează pe baza aceluiaşi principiu.

Aceste noi arme high-tech nu folosesc gloanţe, ci mai degrabă pulsuri electromagnetice direcţionate care afectează semnalele wifi şi GPS care merg spre şi vin de la dronele militare, scoţându-le din joc. În funcţie de model, o dronă afectată de aceste pulsuri fie se întoarce la punctul de plecare, fie aterizează imediat.

Potrivit Russia Beyond, producătorul REX-1 îşi descrie arma ca o “armă radiomagnetică”. Aceasta dispune de mai multe emiţătoare de raze infraroşii şi pulsuri electromagnetice care pot submina semnalele de navigaţie prin satelit şi alte canale de comunicaţie.

În timpul războiului civil din Siria, dronele au fost folosite pentru a distruge un depozit de arme sirian, a ucide un comandant irakian al unei unităţi de tancuri şi pentru a distruge un vehicul blindat Humvee al forţelor de securitate irakiene. Totuşi, armele Stupor şi REX-1 au fost proiectate pentru a fi folosite şi împotriva dronelor militare americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe